Доступність посилання

ТОП новини

Польща і Чехія можуть вимагати поступок від ЄС щодо ратифікації Лісабонської угоди (латвійська преса)


Рига – Латвійські засоби масової інформації коментують результати референдуму в Ірландії щодо ратифікації Лісабонської угоди. Місцева преса інформує також про те, що Вільна демократична партія Німеччини виступає за приєднання України до Євросоюзу. Значну увагу латвійські видання також приділяють загрозі ускладнення дипломатичних відносин між Латвією та Великою Британією з огляду на підтримку окремими латвійськими партіями легіонерів Waffen SS

Латвійська газета Diena, інформуючи про підтримку ірландцями на нинішньому референдумі Лісабонської угоди, нагадує про минулорічне голосування в Ірландії, коли було провалено підтримку основного документа про діяльність Євросоюзу. Для того, щоб переконати Ірландію провести повторний референдум, Євросоюз був змушений піти на низку поступок. Видання не виключають можливості, що такого ж ставлення до себе вимагатимуть Польща і Чехія, які ще не ратифікували Лісабонську угоду.

Газета «Телеграф» опитала латвійських експертів про те, які наслідки для Латвії матиме набуття чинності Лісабонської угоди. Політолог Айгарс Фрейманіс вважає, що факт передачі національною владою ще деякої частини своїх повноважень Європарламенту, роль якого після набуття чинності Лісабонської угоди значно зросте, матиме для Латвії позитивний аспект, особливо в умовах кризи. За його словами, Латвія залежна від світових економічних процесів і буде краще, якщо частина відповідальності за виведення країни з кризи ляже на плечі центрального керівництва ЄС.

Газета «Бізнес і Балтія» в контексті нещодавніх парламентських виборів у Німеччині зазначає, що Вільна демократична партія Німеччини, яка, як передбачається, увійде до складу урядової коаліції разом із переможцем – консервативним блоком Християнських демократів, виступає за приєднання України до Євросоюзу. Видання зазначає, що прогнозоване призначення на посаду міністра закордонних справ Німеччини лідера вільних демократів Ґідо Вестервелле очікують у Києві. Українські політики сподіваються на зміну риторики, а потім і на реальні дії, які сприятимуть зближенню України з ЄС.

Латвійська газета «Час» акцентує увагу, що між Латвією та Великою Британією нависла загроза ускладнення дипломатичних відносин. Приводом стало висловлювання керівника зовнішньополітичного відомства Великої Британії Девіда Мілібенда, який заявив, що його «нудить» від зв’язків окремих англійських політиків із латвійською партією «Тевземей ун Брівібай», яка підтримує латиських легіонерів Waffen SS. Заява Девіда Мілібенда стала реакцією на висловлювання представника британських консерваторів Еріка Піклза, який зазначив, що представники латвійської партії уболівають не за нацистських, а за латиських солдатів, які загинули в роки Другої світової війни. У Латвії заява керівника британського МЗС викликала серйозний резонанс. Латвійські політики наголошують, що партія «Тевземей ун Брівібай» є членом урядової коаліції Латвії, тому до неї слід ставитися з повагою. Натомість міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Латвійської Республіки Марісом Рієкстіньшем заявив, що його висловлювання не були спрямовані проти Латвії чи її уряду.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG