Доступність посилання

ТОП новини

Бучачани просять повернути скульптури Пінзеля


Львів – Бучацька районна рада Тернопільщини вимагає передати у Бучач усі твори видатного світового скульптора XVIII століття Йоганна Ґеорґа Пінзеля, які митець створив для архітектурних ансамблів міста. Районні депутати звернулись до перших осіб держави з проханням заборонити вивозити твори Пінзеля, які походять із Бучача, у Лувр. Адже у 2011 році скульптури Пінзеля експонуватимуть у Луврі. Цим питанням займається львівська картинна галерея.

Після Львова Бучач є другим містом в Україні, де найбільше вціліло скульптур видатного Йоганна Ґеорґа Пінзеля, де жив і творив свої унікальні дерев’яні скульптури митець, якого порівнюють із видатним представником чеського бароко Матіасом Бернгардом Брауном, римським скульптором Джан Лоренцо Берніні і навіть із великим Мікеланджело.

У Бучачі налічується 14 його творів, із-поміж яких є зображення Геракла, який вбиває Гідру, Феміди, Нептуна; збереглись і «царські ворота». Ці твори можна побачити у церкві Святої Покрови та в костелі Успіння Богородиці.

Пінзель залишив пам’ять по себе у своїх творах на Львівщині, Івано-Франківщині та Тернопільщині. Бучацькі депутати звернулись до представників різних гілок влади, зокрема й Генпрокуратури, щоб у Бучач повернули твори митця.

Мова йде про цінні речі, які були вивезені з Бучача у 1971, 1980, 1993 роках у Тернопільський обласний краєзнавчий музей. А це фігури святих Франциска Борджіа та святого Вікентія, чаші, царські ворота, антипедії, фігури алегорій і святого Товія. Ці цінності депутати хочуть повернути у церкву і костел, а умови для зберігання обіцяють створити.

Рішення депутатів зумовлене тим, що неодноразово високі люди мистецтва з Польщі намагались вивезти якусь із робіт Пінзеля. Твори геніального митця зникли з костелу у Буданові Теребовлянського району – їх вивезли у Польщу.

А 5 років тому у Бучачі під час реставрації Ратуші впала статуя Феміди. Її рештки не поспішали збирати під будівлею. Тому нещодавно фрагменти двох скульптур Пінзеля з Ратуші перенесли у Бучацький краєзнавчий музей. Однак перенесення творів Пінзеля з Тернопільського музею у Бучач має бути погоджене з Міністерством культури.

Заяву депутатів у Тернополі і Львові називають «нісенітницею»

Голова Тернопільської облради Олексій Кайда назвав звернення депутатів Бучацької районної ради «повною тупістю і дурницею, нісенітницею». Ніхто питанням повернення, за його словами, не займатиметься, бо немає у яке приміщення повертати.

Головний редактор культурологічного журналу «Ї» Тарас Возняк, який входить до складу групи організації експозиції скульптур Пінзеля у Луврі, каже: «Заява дивна. Ми з Бучача нічого не беремо за кордон».

У жовтні 2011 року у Луврі представлятимуть 20 робіт Йоганна Ґеорґа Пінзеля протягом 4 місяців. Однак в основі експозиції будуть скульптури з храму у селі Годовиця на Львівщині, а також роботи з Тернопільщини та Івано-Франківщини. У квітні цього року делегація фахівців Лувру оглядала скульптури Пінзеля не лише у Львові, але й у Бучачі.

Усі фінансові витрати щодо організації виставки бере на себе французька сторона. Міністерство культури України має оцінити відібрані скульптури, і страхування становитиме піввідсотка від цієї суми.

Скульптурами Йоганна Ґеорґа Пінзеля, за словами директора львівської картинної галереї Бориса Возницького, зацікавився і Вашингтонський музей.

Мандрівка мистецьких творінь Пінзеля за кордоном – це свідчення європейськості України, каже Возницький. Він навіть не припускає, що якась із робіт може не повернутись.

(Львів – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG