Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС України та Росії сьогодні зустрічаються в Харкові


Харків – Виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій разом із російським міністром Сергієм Лавровим мають обговорити низку питань щодо непростих стосунків між двома державами.

Напередодні в Харкові планували зустріч голів українського та російського урядів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Але нещодавно останній вирішив перенести зустріч аж на час після президентських виборів.

За повідомленнями, він, мовляв, не хоче, щоб зараз деякі політичні сили в Україні сприйняли такі переговори як втручання у передвиборчу кампанію одного з кандидатів.

На думку харківського політолога Володимира Нікітіна, електорат Східної України дійсно міг би сприйняти візит Путіна як підтримку Тимошенко.

«Враховуючи відмову Путіна приїхати до Харкова на перемовини з нею, цей візит можна вважати формальним», – каже політолог про приїзд голови російського дипломатичного відомства.

Нікітін звертає увагу на те, що в Україні «зі зрозумілих причин» і досі немає міністра закордонних справ, а виконувач його обов’язків не уповноважений вирішувати серйозні міждержавні питання. «Тому ці переговори можна вважати формальними, жестом доброї волі й засобом підсолодження достатньо гіркої «пілюлі» – відмови Путіна приїхати до Харкова», – каже експерт.

Натомість політолог Валерій Дудко впевнений, що сьогоднішня зустріч голів МЗС – це новий етап у розвитку відносин між двома державами.

«Це нормальна ситуація, коли два міністри іноземних справ визначають головні проблеми. А після цього вони обговорюватимуть стан цих проблем. Тут немає різниці, до виборів, а чи після, тому що зовнішня політика вибудовується поступово. Похапцем опрацьовані документи ніколи не приносили користі обом державам», – нагадує Дудко.

Коли ж зустрінуться й прем’єри та Президенти?

Прес-служба Міністерства закордонних справ України протокольним тоном повідомляє, що відбудеться обговорення стану і перспектив подальшого розвитку міжрегіонального співробітництва між прикордонними областями двох держав. Голови МЗС Росії та України узгоджуватимуть спільні підходи до вирішення актуальних поточних питань прикордонної взаємодії, а саме: облаштування пунктів пропуску вздовж державного кордону між Україною та Росією, розбудови міжнародних транспортних коридорів, спрощення митних і прикордонних процедур при перетині кордону мешканцями прикордонних областей.

Окрему увагу буде приділено питанням договірно-правового оформлення державного кордону між Україною та Росією, перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Експерти неоднозначно ставляться до інформації, яку поширили деякі українські ЗМІ, буцімто під час переговорів у Харкові обговорюватиметься й можлива зустріч Президентів двох країн Віктора Ющенка та Дмитра Медведєва.

За словами політолога Валерія Дудка, обидва Президент «занадто багато вилили бруду один на одного, щоб сподіватися на діалог». Натомість експерт прогнозує зустріч обох прем’єрів таки ще до президентських виборів.

Одностайними політологи є лише в одному: «перезавантаження» відносин між Росією та Україною розпочнеться лише після президентських виборів 2010 року.

«Перегляд відносин між нашими країнами є вкрай необхідним, адже після серпневого листа Дмитра Медведєва на адресу Віктора Ющенка дипломатичні відносини двох держав опинилися в глухому куті. А отже, реальні зміни у відносинах між Росією та Україною розпочнуться тоді, коли новий Президент України визначить зовнішній курс держави на найближчі п’ять років», – вважає харківський політолог Володимир Нікітін.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG