Доступність посилання

ТОП новини

США визначаються зі стратегією своєї зовнішньої політики


США - державний секретар Хілларі Клінтон та міністр оборони Роберт Гейтс під час виступу в Університеті Джорджа Вашингтона у Вашингтоні, 5 жовтня 2009 року. Напис на плакаті «Сила і Переконання»
США - державний секретар Хілларі Клінтон та міністр оборони Роберт Гейтс під час виступу в Університеті Джорджа Вашингтона у Вашингтоні, 5 жовтня 2009 року. Напис на плакаті «Сила і Переконання»

Прага – Свою позицію щодо курсу держави виклали держсекретар США Гілларі Клінтон та міністр оборони США Роберт Гейтс. Курс пані Клінтон оглядачі називають м’яким, в той час як Гейтса охрестили важковаговиком. Між тим, на засіданні у Вашингтоні обоє політиків говорили в один голос про найбільш хвилюючі для США питання: ситуацію в Ірані та Афганістані.

Чи перегляне президент США Барак Обама стратегію війни в Афганістані? Обговорення цього питання домінувало під час дискусії щодо зовнішньої політики США. Гілларі Клінтон трималась позиції, що Президент повинен продовжувати вже почату лінію війни: знищити «Аль-Каїду». Водночас, на її думку, щоб досягти цієї мети, президент має переглянути тактику та стратегію війни.

Роберт Гейтс підтримує цю позицію. Однак при цьому, зауважує міністр оборони США, варто врахувати заяву нового командувача збройних сил НАТО в Афганістані, генерала Мак Крістела, який називає ситуацію в країні значно серйознішою, ніж вона була ще в березні цього року. Напруженості в країні додали ще й серпневі вибори. Лише уважно зваживши ці дані, президент Обама має ухвалювати рішення, каже Роберт Гейтс.

«Бути спроможним зробити паузу, переглянути свою самовпевненість, ще раз проаналізувати і лише потім ухвалити рішення, враховуючи важливість цього питання (я вже казав, це можливо одне з найважливіших рішень, яке він ухвалить за час свого президентства). Це мені видається цілком прийнятним», – заявив міністр оборони США.

У центрі обговорення стратегії афганської війни – запит генерала Мак Крістела направити до Афганістану додатково 40 тисяч вояків. Це при тому, що з початку війни в 2001 році до цієї країни вже надіслано 60 тисяч військових. Наразі Обама має жорстку опозицію своєї партії в Конгресі стосовно цього питання.

Клінтон відзначила прогрес у діях влади Ірану

Коли обговорення торкнулось теми Ірану, Гілларі Клінтон висловила задоволення результатами зустрічі постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччини щодо іранської ядерної проблеми минулого тижня у Женеві. Вона назвала прогресом те, що Іран дозволив представникам МАГАТЕ провести інспекцію заводу зі збагачення урану в іранському місті Кум, погодився збагачувати уран в Росії, також іранська делегація погодилась зустрітись ще раз із міжнародними представниками.

«Ми вважаємо, що це була результативна зустріч по всіх трьох питаннях, – зазначила Клінтон. – Але як сказав президент – я та інші з цим погоджуємося – це ні в якому разі не кінцева наша мета. Ще багато чого треба зробити, ми очікуємо значно більшого».

Щодо реакції США на перемогу Махмуда Ахмадінеджада під час президентських виборів у Ірані, коли іранці масово протестували проти переобрання президента, спостерігачі заявляли про масові фальсифікації, а США привітали Ахмадінеджада з переобранням, Гілларі Клінтон запевнила, що Америка завжди підтримувала демократичні цінності іранців.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG