Доступність посилання

ТОП новини

Як довго ідея закону про підвищення соцстандартів протримає Верховну Раду розблокованою?


Професор Валерій Бебик
Професор Валерій Бебик

Прага – Наскільки можливе і реальне нині підвищення в Україні соціальних стандартів? Розблокована Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, згідно з яким мінімальну зарплату та мінімальний прожитковий мінімум мають підвищити вже з листопада. Перехожі на вулицях Києва у спілкування з Радіо Свобода зазначали, що «усе це порожні слова». Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов називає це «популізмом». А експерт, якого Радіо Свобода запросило до розмови, голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, професор Валерій Бебик вважає, що головна проблема – це популізм у діях уряду і популізм у діях парламенту.

– Це дійсно популізм, і справа не в Турчинові, а популізм в діях уряду і популізм в діях парламенту – ось головна проблема. Насправді, як на мене, то треба було б не чисто механічно кожного разу постановою чи законом піднімати оцей мінімальний рівень заробітної плати, а треба просто прив’язати індекс інфляції і виробити просто коефіцієнт, щоб піднялись на 10 відсотків ціни, скажімо, середні (кошик споживчий), і на ті ж самі 10 відсотків мають бути підняті пенсії, заробітні плати у державних службовців, і т.д. І тоді не буде кожного разу оцих блокувань трибун, не буде якихось дебатів. Є механізм, який все це діло відпрацьовує. А перекидати з однієї статті бюджету в іншу гроші – гадаю, що це некоректно, це і порушення, до речі, бюджетного кодексу.

– Пане Бебик, Ви згадали про блокування роботи парламенту. Партія регіонів вже довгий час блокувала роботу Верховної Ради і вимагала, власне, в першу чергу обов’язково ухвалити закон про підвищення соціальних стандартів як передумову для зняття блокування. Ось сьогодні блокування зняли – як, на Вашу думку, довго протримається це розблокування?

– Думаю, що ненадовго. Бо насправді ідуть вибори президентські. Уже 19 жовтня стартує виборча кампанія, відповідно, я думаю, що будуть різні приводи, різні ситуації будуть створюватися в парламенті і навколо нього в контексті президентських перегонів. Соціологічні опитування останніх тижнів і місяців свідчать, що більшість населення не підтримує блокування парламенту як форми внутрішньо-парламентської роботи. То я думаю, що регіонали просто на це прореагували. Натомість, уряд Юлії Тимошенко, якому потрібен працюючий парламент для затвердження бюджету, і для того, щоб організувати президентські вибори, вони пішли на певні поступки. Тому, що Юлія Тимошенко... ну дуже хоче бути Президентом, а якщо гроші з бюджету не будуть виділені на президентські перегони, тоді взагалі ставиться під сумнів вся президентська виборча кампанія. А тут ще є рішення Конституційного Суду, який окремі конституційні положення не визнає, тобто тут іде і фінансовий удар по президентських перегонах і політико-конституційний. А цього Юлія Тимошенко, звичайно, допустити не може, ну бо дуже хочеться...

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG