Доступність посилання

ТОП новини

У США обговорять варіанти нової стратегії в Афганістані


Президент Сполучених Штатів Барак Обама скликає сьогодні у Білому домі спеціальну нараду для обговорення подальших дій у цій країні.

Варіантів кілька, але головне те, що шукають шляхів до успішного ведення війни, а не виведення військ. Більше того, генерал Стенлі МакКрістал, командувач військ в Афганістані, пропонує збільшити американський контингент на 40 тисяч вояків.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс заявив цього тижня, що ситуація в Афганістані погіршується саме внаслідок недостатньої кількості військ: «Наша нездатність, так само як нездатність, відверто кажучи, наших союзників, відрядити достатньо військ до Афганістану дозволяє талібам перехоплювати ініціативу».

Зі свого боку, віце-президент Джозеф Байден вважає, що військ там вистачає, але треба активніше використовувати спецоперації «зелених беретів», а також рейди озброєних ракетами «повітря-земля» безпілотних літаків.

Дискусію щодо засобів війни в Афганістані формує відчуття поступу в діях проти терористичної мережі «Аль-Каїда». Президент Обама розглядає також альтернативні варіанти, прагнучи уникнути значного збільшення контингенту.
XS
SM
MD
LG