Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі й Італія очікують вердикту (огляд італійської преси)


Рим – Як вирішиться доля італійського прем’єра Сильвіо Берлусконі? Він змушений буде постати перед судом і піти у відставку чи залишиться на посаді? Це провідна тема італійських часописів сьогодні.

Видання аналізують причини і можливі наслідки вердикту Конституційного суду Італії, котрий цими днями вирішує, чи позбавити главу уряду судової недоторканності на період його роботи в кабміні.

Газета правлячих правоцентристів Il Giornale оминає подробиці свіжого корупційного скандалу, пов’язаного із Сильвіо Берлусконі. За висновками коментатора, італійська реальність кардинально інша, як її катастрофічно висвітлюють опозиційні ЗМІ.

Плітки, сексуальні скандали і судові атаки на главу уряду лише загартовують його, мовиться у редакційній статті. «15 років тривають переслідування Берлусконі, але він завжди виходив із високо піднятою головою», – нагадує видання правоцентристів. Газета наголошує, що за її даними, популярність прем’єр-міністра серед населення більша, ніж на минулорічних виборах – майже 70 відсотків.

Немає чому радіти, пише оглядач опозиційного часопису La Repubblica у статті «Кавалер-незаконник». Кавалер (так в Італії називають Сильвіо Берлусконі) зводить свою імперію завдяки корупції, шахрайству і виграє судові позові, купуючи суддів, йдеться у публікації. Автор продовжує: «Надати Берлусоні імунітет – означає зробити його абсолютним монархом».

Консервативна Corriere della Sera аналізує поведінку й наміри самого прем’єра в очікуванні вердикту найвищого суду щодо його недоторканності. «Якщо рішення буде не на мою користь, – цитує газета заяву Берлусконі, – заберу час у виборців і піду захищатися до суду. У мене чиста совість і мені немає чого боятися перед незаполітизованим правосуддям».

За будь-якого сценарію Берлусконі залишиться на своєму місці, прогнозує коментатор. На його думку, так буде краще і для розпорошеної лівої Демократичної партії. Її активісти замисляться над згуртуванням політичного потенціалу заради створення вагомої опозиції.

Тим часом римський часопис Il Messaggero звертає увагу на іншу дискусійну тему. За інформацією газети, ультраправа партія урядової коаліції «Північна ліга» пропонує заборонити жінкам-мусульманкам носити паранджу. Запропонований проект закону передбачає арешти і штрафи за носіння будь-якого одягу або предметів, котрі заважають ідентифікації особи.

«Між захистом релігійних свобод і гарантуванням безпеки громадян пріоритетом для нас є безпека», – пояснюють автори законопроекту. Їхні опоненти вважають ідею провокаційною, котра призведе до маргінесу жінок-мусульманок в італійському суспільстві. «Проти бурки, яка поневолює жінку, слід боротися шляхом розумної політики інтеграції іноземців», – сказала в інтерв’ю газеті сенатор Вітторія Франко.

Про боротьбу зі шкідливою звичкою п’янства в Росії розповідає газета Il Giornale. Посилаючись на звіт ООН, видання повідомляє, що упродовж наступних 16 років через надмірне споживання горілки кількість населення Російської Федерації зменшиться на 11 мільйонів. Стосовно колишніх радянських республік експерти не перестають говорити про «демографічну кому». Рівень смертності на пострадянських теренах такий же, як у деяких найбідніших країнах Африки, інформує видання італійського читача.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG