Доступність посилання

ТОП новини

Темники і цензура – повертаються?


Учасники пікету «Проти цензури та диктатури в Україні» біля будівлі Кабінету Міністрів України, 7 жовтня 2009 р.
Учасники пікету «Проти цензури та диктатури в Україні» біля будівлі Кабінету Міністрів України, 7 жовтня 2009 р.

Київ – 7 жовтня українські журналісти, студенти та блогери пікетували Кабінет Міністрів. Вони виступили проти спроб запровадити цензуру, котрі, за їхніми словами, чинить уряд напередодні виборів. Про загрозу повернення доби цензури та темників заявив у середу й Президент Віктор Ющенко під час наради з представниками обласних телерадіокомпаній.

«Ми проти цензури». «Ми не хочемо поліційної держави». Із такими, намальованими від руки, гаслами, до будинку уряду вийшло близько ста осіб. Проте трапилося несподіване. Назустріч їм вийшла група молодиків у військовій формі, зі зброєю в руках, і силоміць заліпила протестувальникам роти наліпкою з написом «Цензура». А тоді військові, з лайкою й стусанами повели цивільних під конвоєм вулицями Києва.

Вистава – проти цензури


Таку імпровізовану виставу влаштували київські студенти, блогери та журналісти на вияв протесту проти спроб українського уряду обмежити свободу слова. Якщо не боротися з подібними спробами, після президентських виборів така вистава може стати реальністю, зазначає організатор акції протесту, член громадської організації «Професіонал» Петро Охотін.

«Ми протестуємо проти заяв, які останнім часом дозволяє собі Юлія Володимирівна, зокрема, коли в ефірі «Шустер Лайф» вона сказала, що в диктатурі немає нічого поганого, – каже пан Охотін. – А також проти спроб заборонити критику уряду в ЗМІ: на нашу думку, це може призвести до цензури і заперечення всіх тих цінностей, за які ми стояли тут на Майдані 5 років тому».

За словами Петра Охотіна, більшість учасників акції – журналісти, студенти суспільно-політичних спеціальностей та блогери, які вийшли до стін уряду добровільно й безкоштовно. Але не виключено, що скоро протестувальники отримають фінансову підтримку від певних сил, вважає Охотін. А на запитання Радіо Свобода, хто фінансує акцію, її організатор відповів: «Думаємо, хтось скинеться на наші наступні акції. Ця ж акція поки що на громадських засадах...».

Ющенко припускає повернення темників


Цього ж дня у спробах поновити цензуру в мас-медіа звинуватив уряд та деякі фракції Верховної Ради Президент Віктор Ющенко.

«Зараз роблять одну редакцію в «місті-герої Києві», яка буде жити за темниками, і повертати у регіони матеріал для трансляції. Це чудова модель, аби взяти на 2-3 місяці під контроль весь інформаційний простір, і журналіста. Ініціюють створення спеціальної експертної групи, щоб розв’язувати журналістські скандали під час президентської кампанії. Щоб вас покласти в прокрустове ложе, і щоб у вас не було власної думки», – заявив глава держави на зустрічі з керівниками регіональних телерадіокомпаній. Віктор Ющенко закликав їх «краще лишитися без роботи й піти жебракувати, аніж продатися».

Заборону критикувати уряд «протягують» у Конституцію – Ставнійчук


У контексті останнього рішення Печерського суду міста Києва від 24 вересня, яке забороняє критикувати дії уряду, загроза цензури в Україні є цілком реальною, говорить заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук.

«Прогнозованою в контексті подій у Печерському суді є реалізація спільних конституційних пропозицій Партії регіонів та БЮТ, – зазначає вона. – Зокрема, там на рівні Конституції передбачається норма про позбавлення ЗМІ ліцензії без права її поновлення – за дезінформацію та антиконституційну агітацію!»

Найстрашніша цензура в Україні – гроші?


Втім, нині найбільшою реальною загрозою для свободи слова в Україні є не цензура, а засилля проплачених матеріалів, вважає директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко. «Динаміка на сьогодні вкрай негативна, – каже він. – Можливо, закінчиться тим, що все-таки читачі, глядачі зрозуміють, що деякі канали чи газети немає сенсу читати й переглядати, і переключаться на інші медіа, тобто, спрацюють ринкові механізми. Поки що вони не спрацьовують».

За словами медійника Тараса Шевченка, в будь-якому разі найпотужнішим чинником у боротьбі за свободу слова залишається суспільство: адже доля газети чи телеканалу в кінцевому рахунку залежить від читача й глядача.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG