Доступність посилання

ТОП новини

Смакота – для всього світу: рівняни підтримали європейський кулінарний проект


Фрагментами експозиції місцевих страв на конференції можна було поласувати
Фрагментами експозиції місцевих страв на конференції можна було поласувати

Рівне – До міжнародного проекту збереження кулінарних традицій долучилась Україна. Сьогодні у Рівному завершилась міжнародна конференція щодо ролі якості продуктів харчування та страв у світлі ідеї Європейської мережі кулінарної спадщини. Область першою в державі втілюватиме українську частину проекту.

«Картопляний» хліб, борщ у паляниці, сало по-дубенськи, рівненські зрази, острозький сир і поліські мацики, млинці з маком, українські вареники, пироги й пампушки у всьому розмаїтті начинок – їх полюбляють і цінують не лише рівняни, а й гості області.

Незабаром, у зв’язку з наближенням Євро-2012, шанувальників місцевих страв з’явиться набагато більше – переконані рівненські кулінари. Адже про їхні оригінальні страви відтепер іноземні туристи знатимуть ще з початку подорожі до України, а прибувши сюди – без проблем, завдяки розміщеним вказівникам і логотипу, віднайдуть заклади громадського харчування, де подаватимуть найцікавіші місцеві страви.

Традиційно – це смачно і корисно

Від сьогодні Рівненщина стала повноправним членом Європейської мережі кулінарної спадщини, що підтвердив, вручаючи сертифікат мережі голові Рівненської облдержадміністрації Вікторові Матчуку, її європейський координатор Ян Ханссон. За його словами, нині ця мережа у Європі нараховує 25 регіонів-членів, у її роботі задіяні понад 730 членів-підприємців.

Основна мета діяльності Європейської мережі кулінарної спадщини – приваблювання туристів до згаданих регіонів. Їжа має бути національною і місцевою, та вироблятися на місці з місцевих продуктів. Супутня мета – підтримання зусиль щодо охорони довкілля, вирощення чистих продуктів та поштовх до місцевого розвитку. Адже саме ці питання у нинішньому світі є надзвичайно актуальними, наголосив координатор проекту.

Під час дискусії щодо ролі якості продуктів харчування і страв, ветеринарний лікар Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі Людвік Бартошевіч зазначив, що хоча в Україні ще немає пристосованих до законодавства Євросоюзу ветеринарних законів, зате вона має більше шансів і можливостей, якщо йдеться про виробництво традиційних продуктів. Адже ковбасний промисел і молочарні тут спираються на старі технології і розвивають методи, яких на Заході вже годі й шукати – наприклад, коптильні, опалювані деревом. А ще в українських селах можна зустріти старі, унікальні а Європі породи свиней, які забезпечують високу смакову якість.

Проект – спільний, страви – несхожі

Але для того, щоб приєднатися до мережі, рівнянам довелося провести серйозний моніторинг продукції і роботи санітарних та ветеринарних служб. Заклади харчування, відібрані для проекту, і справді мають низку переваг щодо якості та смаку своїх страв, окрім того, вони розташовані неподалік міжнародної магістралі Київ-Чоп та Варшава-Київ.

Та перш ніж розпочати реалізацію проекту, рівненські ентузіасти ознайомилися з досвідом дружнього Вармінсько-Мазурського воєводства, південно-східного Шведського регіону Сканія та датського регіону Борнгольм. І зрозуміли – смачну й екологічну їжу туристам потрібно презентувати у поєднанні з елементами народного побуту і культури. А цього на Поліссі – і ткацтва, і різьбярства, і пісень – іще вдосталь, наголосив голова Рівненської обласної адміністрації Віктор Матчук. «Дуже приємно, що ініціатори цієї програми замислювали її так, що вона виглядає не як збереження спадщини країн, а як окремі регіони кожної країни, – зазначив він. – Оскільки різні області України відрізняються одна від одної дуже значно, і в цій ситуації для Рівненської області було надзвичайно важливо донести нашу особливість і виокремленість».

У конференції взяли участь представники шести воєводств Польщі та восьми областей України, котрі «загорілися» ідеєю спільної справи розвитку і просування на ринку харчів традиційної, корисної, виправданої століттями, «здорової» народної кухні.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG