Доступність посилання

ТОП новини

Філарет: вплив Москви – головна перешкода для об’єднання церков в Україні


Головною перешкодою для створення єдиної помісної церкви в Україні є те, що «Росія бачить Україну в складі єдиної держави, а оскільки церква в Росії співпрацює з державою, то вона буде сприяти розвитку цієї ідеї». Про це, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заявив голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Водночас, за його словами, російське керівництво і державне, і церковне бачить, що Україна не хоче приєднуватися до єдиної держави, і церква хоче бути незалежною від російської церкви.

«Ці реалії дають надію, що ми можемо колись прийти до об’єднання українських церков в одну церкву і до нормальних стосунків української церкви з російською, і Російської держави з Українською», – сказав патріарх.

Щодо прагнень Української автокефальної православної церкви долучитися на правах автономії до Вселенського патріархату в УПЦ КП ставляться «обережно».

«Це шлях, який викличе спротив... Ми ставимось обережно. Не може бути української церкви розділеної між трьома патріархатами: Київським, Московським і Константинопольським. Не треба Україну розривати на частини», – заявив Філарет.

На початку цього місяця робочі групи Українських православних церков Київського та Московського патріархатів домовилися про умови ведення діалогу щодо подолання церковного розділення.
XS
SM
MD
LG