Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі пообіцяв підписати Лісабонську угоду (Огляд польської преси)


Варшава – У четвер польські видання головну увагу приділяють реконструкції польського уряду, що її провів прем’єр Дональд Туск. Із поля зору пресових видань Польщі не зникають важливі аспекти європейської політики, зокрема те, що польський президент Лех Качинський обіцяв після завершення референдуму в Ірландії більше не блокувати ратифікації Лісабонської угоди. Поляки вважають, що євровалюта захистила їх від наслідків світової фінансової кризи.

Прем’єр Дональд Туск почав контрнаступ на опозицію. Лідер владної політичної партії вирішальний бій хоче провести у стінах парламенту. Ставкою є майбутня перемога Дональда Туска на президентських виборах, що відбудуться в Польщі через рік, наголошує «Gazeta Wyborcza».

Це видання також звертає увагу на окремі аспекти міжнародної політики Польщі. Щоденник повідомляє про те, що наступного тижня Варшаву відвідає заступник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александр Вершбоу.

Цей візит передуватиме приїзду до Польщі віце-президента США Джо Байдена, якого очікують у Варшаві 20 жовтня. Віце-президент має детальніше поінформувати про рішення США стосовно розміщення на території Польщі протиракетного щита, робить висновок видання. Газета зауважує, що розміщення на території Польщі зенітних комплексів Patriot, як складової системи протиповітряної оборони, практично вирішене. Польщі залишається лише узгодити правовий статус перебування на території країни американських вояків, підсумовує «Gazeta Wyborcza».

«У Польщі настав час для Лісабонської угоди», – написав сьогодні щоденник «Rzeczpospolita». Президент Лех Качинський під час урочистої церемонії в неділю поставить свій підпис під Лісабонською угодою, запевняє представник адміністрації президента Александер Щиґло. Він сказав виданню про те, що Лех Качинський дотримується таким чином слова, бо ж він не раз запевняв, що коли ірландці скажуть «так» на другому референдумі, тоді він своїм підписом завершить ратифікацію документа в Польщі.

Фінансова криза полякам не страшна – такий висновок найновішого опитування, про котре пише «Dziennik. Gazeta Prawna». Результати опитування показують, що поляки розумно зустріли перші повідомлення про фінансову кризу. У нас не запаморочилася голова від недавно придбаного багатства, на ділі вміємо робити заощадження, коментує на сторінках видання результати опитування фахівець із інституту «Центр імені Адама Сміта» Анджей Садовський. У польських помешканнях, як правило, є сучасні телевізори, інша домашня техніка, щораз більше поляків мають дачі за містом. Важливо, що лише 28 відсоткам поляків не вистачає грошей на буденні витрати. З такими проблемами 16 років тому змагалося 75 відсотків поляків, пише газета. Поляки зберігають свої заощадження на скрутний час, негаразди, що їх може принести доля. Було опитано 12 тисяч польських сімей та 26 тисяч індивідуальних респондентів. Видання ставить крапку на цій темі, згадуючи дослідження Єврокомісії стосовно того, як світова криза позначилась на економіці країн-членів ЄС. «Валюта євро стала щитом, який захистив європейський континент від економічної кризи», –підсумовує «Dziennik. Gazeta Prawna».

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG