Доступність посилання

ТОП новини

Дисципліну у парламенті наведуть пристави? Яка новітня технологія боротьби з конкурентами? (Огляд преси)


Київ – Український політикум, який оголосив про євроатлантичні прагнення країни, іноді скидається на мандрівника з компасом зі зламаною стрілкою. Як стверджує газета «День», взявши курс і орієнтир на Захід, Україна безліч разів то робила кроки назустріч бажаній меті, то відступала від обраного шляху. Але, одного разу зробивши свій вибір, чи слід озиратися назад і змінювати свої позиції залежно від настрою чи погоди за вікном? – запитують журналісти у статті «Фальшива дилема».

Рішення голови Верховної Ради Володимира Литвина позбавити парламентаріїв зарплати за ті дні, коли робота парламенту була заблокована, спричинило обурення народних обранців. А дарма. Як інформує «Український тиждень», у багатьох країнах спікери можуть позбавити порушника дисципліни частини зарплати, слова або ж віддати наказ парламентському приставу вивести його із зали засідань і заборонити певний час у ній з’являтися. Нині Інститут парламентських приставів є в Англії, Канаді, Франції, США. Докладніше про нього розповідається в статті «Батіг для обранців».

За часів президентства Леоніда Кучми конкуренція фінансово-промислових груп за об’єкти держвласності відбувалася кулуарно, а приватизацію підприємств розпочинали тоді, коли покупця було погоджено з гарантом. Зараз, як інформує «Український тиждень», у державі немає єдиного центру ухвалення приватизаційних рішень, зате з’явилася нова технологія відсікання конкурентів від об’єктів, виставлених на конкурс: судові рішення. Про новітні приватизаційні тенденції йдеться у матеріалі «Роздача без слонів».

Газета «Нова» аналізує «за» і «проти» рішення депутатів зменшити планку крадіжки, за яку порушують кримінальну відповідальність. Сума зменшилась з 907 грн. до 60 грн. Експерти видання переконані: парламентарії дещо «переборщили», адже тепер відповідальність за дрібну крадіжку майже така, як скажімо, за розтління неповнолітніх або зґвалтування. Просто депутати, знизивши суму, за яку можна порушити кримінальну справу, забули переглянути терміни покарання. Заголовок статті «За банку сала – на нари!»

Про закриття на зимовий період «Мистецького Арсеналу» пише газета «Сегодня». Видання зазначає, що після виборів президента «Український Лувр» взагалі очікує погана перспектива. Адже «ні Януковичу, ні Тимошенко «Арсенал» не потрібний».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG