Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії створили Ресурсний центр для іммігрантів з України


Інформаційний посібник для українських іммігрантів в Латвії
Інформаційний посібник для українських іммігрантів в Латвії

Рига – У Латвії створили перший у країнах Балтії Ресурсний центр для українських іммігрантів. Головним напрямком своєї роботи Центр вбачає у наданні допомоги заробітчанам із України, які мають в Латвії дозвіл на тимчасове проживання до п’яти років. Створення згаданої структури стало можливим за підтримки Європейського фонду інтеграції громадян третіх країн.

Майже 60 тисяч українців проживає сьогодні у Латвії. Крім того, щороку з України до цієї Балтійської держави приїздять сотні українських громадян на заробітки або ті, хто нещодавно створив сім’ю з постійними мешканцями Латвії. Ресурсний центр для українських іммігрантів має намір допомагати їм адаптуватися до вимог ринку праці Європейського Союзу та інтегруватися у латвійське суспільство.

Українські суднобудівники потрібні в Латвії

Незважаючи на значний рівень безробіття в Латвії, фахівці високої кваліфікації тут потрібні, зокрема українські суднобудівники. Лише цього року в Латвії видали майже 600 дозволів на працевлаштування для працівників із України. Це найвищий показник для трудових іммігрантів із третіх країн.

Латвійський бізнесмен Володимир Шибко каже, що умови праці та зарплата для іноземців у Латвії сприятливі.

«Сьогодні у нас тільки мінімальна зарплата для іноземних робітників становить 485 латів, тобто 1020 доларів, з яких ми зобов’язані сплачувати податки, а в місцевих працівників мінімальна платня – 180 латів, тобто 378 доларів», – розповідає Шибко.

У Ресурсному центрі нададуть практичну і юридичну допомогу

Керівник Ресурсного центру Володимир Строй розповів Радіо Свобода, що потреба у створенні Центру обумовлена низкою чинників. Зокрема, питомою вагою українських трудових іммігрантів в Латвії, значною кількістю українських громадян, які проживають в Латвії за тимчасовими посвідками на проживання, а також інтеграцією України в Євросоюз, і у зв’язку з цим прогнозом щодо ще більшого збільшення українських іммігрантів.

Можливості Ресурсного центру досить значні, зазначив Володимир Строй.

«Перше наше завдання – підвищення професійного рівня українських робітників, запрошених до Латвії, а також сприяння перекваліфікації цих громадян України. Друге завдання – допомогти їм адаптуватися у латвійське суспільство. Це, перш за все, – знання латиської мови, хоча б на побутовому рівні. Питання культури, а також історії. Третє – це правовий захист, тобто надання юридичних консультацій стосовно трудових прав та імміграційного законодавства. Четверте – розширення можливостей їхнього дозвілля», – розповів Строй.

У Латвії діє 15 українських товариств і всі вони раді бачити у себе співвітчизників з України.

Українці Латвії активно використовують фінансові інструменти ЄС


Щоб створити Ресурсний центр, Об’єднання українців Латвії, латвійські громадські організації Dialigi.lv та Transporta Efektivitates Cents, а також Латвійська морська академія написали проект, який отримав підтримку та кошти Європейського фонду інтеграції громадян третіх країн. Цей Фонд є фінансовим інструментом базової програми ЄС «Солідарність і управління потоками міграції у 2007-2013 роках». 20% необхідних для діяльності Центру коштів надає Латвія.

Латвійські українці активно використовують можливості, які створює Євросоюз. Вони розробляють проекти і виграють європейські гранти, зокрема як українське товариство з Даугавпілсу «Мрія»

«Ми виграли великий європейський проект, який називається «Розвиток Даугавпілського українського товариства» на суму більше 25 тисяч євро, з яких 10% – фінансова допомога Латвії, 85 % – фінансовий інструмент Європейської економічної зони. Це такі країни, як Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія. Ну і 5% наші. Це дуже велика підтримка для нашого товариства», –поділилась радістю з Радіо Свобода керівник українського товариства «Мрія» із Даугавпілса Надія Стаховська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG