Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан відкидає домовленості Туреччини з Вірменією


У Баку різко скритикували Анкару за згоду нормалізувати відносини з Вірменією.

Міністерство закордонних справ Азербайджану заявило в неділю, що «нормалізація відносин між Туреччиною і Вірменією до виведення вірменських військ із окупованих азербайджанських територій входить у пряму суперечність із інтересами Азербайджану і кидає тінь на дух братніх відносин між Азербайджаном і Туреччиною, що засновані на глибокому історичному корінні».

На думку Баку, відкриття турецько-вірменського кордону поставить під сумнів можливість розбудувати мир і стабільність у регіоні.

Напередодні, пізно ввечері в суботу, Туреччина й Вірменія після майже століття ворожнечі підписали протоколи про відновлення дипломатичних відносин і про відкриття кордону.

Їхні стосунки зіпсовані від часів Першої світової війни, після масових убивств вірменів у тодішній Османській імперії. Туреччина також виступає проти визнання у світі цих подій геноцидом, чого домагається Вірменія.

Дипломатичні відносини між Єреваном та Анкарою на сьогодні відсутні. А в 1993 році Туреччина закрила кордон із Вірменією на знак підтримки Азербайджану в нагірно-карабахському конфлікті.

В Азербайджані конфлікт навколо Нагірного Карабаху називають агресією і окупацією з боку Вірменії. Унаслідок війни, яку провели місцеві вірмени азербайджанського регіону Нагірний Карабах за підтримки Вірменії, Азербайджан втратив контроль над більшою частиною цього регіону, а також іще над частиною своїх земель, загалом приблизно над однією п’ятою своєї території, на якій Нагірний Карабах односторонньо проголосив незалежність, не визнану ніким, навіть Вірменією. Водночас Вірменія продовжує надавати Нагірному Карабахові всіляку підтримку.
XS
SM
MD
LG