Доступність посилання

ТОП новини

Українка – серед лауреатів Шнобелівської премії


Прага – Щороку вручають Нобелівські премії і щороку люди нарікають на те, що багато важливих досягнень залишаються поза увагою. Жартівливу альтернативу престижним преміям вигадали у Сполучених Штатах і вручають їх у Гарвардському університеті. Цього року лауреатів так званих Шнобелівських премій обрали за прорив у дослідженні пивних пляшок, надоїв молока і жіночих бюстгальтерів. До речі, за останній винахід відзначили дівчину, що народилася в Україні.

Чи можна вбити людину, якщо вдарити її пляшкою по голові? Завдяки Стефану Боліґґеру з бернського університету в Швейцарії маємо і доведену відповідь. Він розповів Радіо Свобода, що взявся досліджувати проблему через те, що його кілька разів кликали як паталогоанатома після сварок у пивбарах.

Завдяки простому експерименту швейцарець тепер знає, що відповідати у суді: «Так, ваша честь, за допомогою пивної пляшки можна проламати людський череп і так, ваша честь, порожні пишні пляшки навіть ще небезпечніші».

Це може бути дивним, але це справді так. Стефан Боліґґер кидав сталеві кілограмові кулі з різної висоти. Так він з’ясував, що для того, щоб розбити порожню пляшку, потрібно витратити більше енергії. Тепер він лауреат Шнобелівської премії миру.

Як отримувати більше молока, з’ясовували британські вчені. Їхня відповідь проста: коли у корови є ім’я, то будуть вищими і надої. Групу дослідників з Мексики відзначили за досягнення в галузі хімії – за спроби створити діаманти з текіли. А в галузі біології перемогли японці. Вони довели, що можна на 90 відсотків зменшити харчові відходи, якщо використовувати бактерії з екскрементів ведмедів-панда.

Через гумор може зрости інтерес до науки

Цьогорічну премію Шнобеля в галузі охорони здоров’я здобула Олена Боднар, яка народилася в Україні. Вона пропонує використовувати жіночий бюстгальтер як протигазовий пристрій. Одну чашечку для себе, а іншу – для партнера. Дослідниця каже, що така ідея в неї з’явилася вперше після аварії на Чорнобильській АЕС.

«Можна зменшити негативні наслідки від небезпечних повітряних часток, як під час недавньої бурі з пилу в Австралії, чи таких катастроф як пожежі, вибухи, терористичні, хімічні чи біологічні атаки», – так Олена Боднар сподівається на широке застосування свого винаходу.

Хоча девіз Шнобелівських премій «спершу смійся, а потім думай», така акція має і впливових прихильників. У церемонії нагород цього року брали участь і кілька колишніх Нобелівських лауреатів.

Як каже один із цьогорічних переможців Шнобеля Стефан Боліґґер, для багатьох вчені є людьми, котрі позбавлені гумору, які займаються тим, що ніхто інший не розуміє. Але насправді займатися наукою може бути й весело.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG