Доступність посилання

ТОП новини

В Україні святкують День козацтва


Київ – Рівно десять років тому президентськими указом було вирішено святкувати День українського козацтва разом із святом Покрови Пресвятої Богородиці. Адже саме Богородиця віддавна вважалася покровителькою козацького війська.

Українське козацтво виникло наприкінці XV століття. Незабаром чисельність козацьких угруповань зросла настільки, що вони почали впливати на перебіг політичних подій в усій Європі. Протягом тривалого часу козацькі війська з центром у Запорізькій Січі наводили жах на загарбників. У 1775 році Січ зруйнували за наказом російської імператриці Катерини ІІ.

У Донецьку – одне з найбільших святкувань


Відроджувати давні козацькі традиції в Україні взялися у Запоріжжі у 1990 році. Тоді в день Покрови з'явилося козацьке товариство «Запорозька Січ», яке започаткувало створення подібних об'єднань в усіх регіонах України. За рік у Києві на Всеукраїнській установчій раді відбулося об'єднання козацьких організацій.

Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк розповідає, що цього року в Донецьку День українського козацтва відзначатимуть традиційно. По обіді – покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, опісля – урочиста Рада та концерт з нагоди свята.

За словами Миколи Пантелюка, нині до українського козацького руху себе зараховує понад мільйон українців. Проте підтримки держави такі патріотичні організації не відчувають. «На громадських засадах намагаємося приносити користь. На Сході осередки українського козацтва зокрема створюють школи, ліцеї. Підтримки з боку держави у цих питаннях, а подекуди й розуміння, ми не маємо», – додає він.

Об'єднавча дата

Старшина пластунівського куреня Запорізького козацького округу Андрій Ємець пропонує у День українського козацтва святкувати і День захисника Вітчизни. «Ця дата набагато потужніша, аніж комусь із урядовців здається. Цього дня було створено УПА, це святий день для козацтва, для православних і навіть для наших пращурів язичників. Він може об'єднати багато людей, які по-різному думають», – зазначає Андрій Ємець.

На думку старшини, молодь поки недостатньо розуміє значення свята українського козацтва, проте число прихильників щороку зростає. «Молодь не розуміє, що це таке, наскільки воно наше. Проте багато хто зрозумів, що козацтво – це модно, сучасно. До того ж, зі власного досвіду скажу: якщо козак із оселедцем іде вулицею, це викликає тільки повагу», – каже Андрій Ємець.

У рамках святкування Дня українського козацтва у селі Мазепинці на Київщині відкриють парк Козацької слави, а у Києві на Софіївській площі відбудеться Всеукраїнський молебень.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG