Доступність посилання

ТОП новини

У світі кількість абортів зменшується, в Україні також


Молитовно-просвітницька акція «Ненароджені діти потребують твого захисту», Львів, 31 травня 2009 року.
Молитовно-просвітницька акція «Ненароджені діти потребують твого захисту», Львів, 31 травня 2009 року.

Прага – Щороку 70 тисяч жінок у світі помирають від ускладнень, пов’язаних із ризикованими абортами, а ще п’ять мільйонів лікуються від таких ускладнень. Такі дані у середу оприлюднив американський Інститут Ґуттмахера, який вивчає проблему. За його даними, дедалі менше жінок у світі нині штучно переривають вагітність, але в деяких регіонах світу аборти і далі робити вельми небезпечно через усілякі обмеження. Українські медики, зі свого боку, повідомляють про стрімке зменшення кількості абортів, але вважають, що над правильним плануванням сім’ї ще треба попрацювати.

Кількість абортів у світі падає, підрахував Інститут Ґуттмахера. Якщо 1995 року штучно переривали вагітність приблизно 45,5 мільйонів разів, то 2003 року ця цифра була уже на чотири мільйони меншою.

За останнє десятиліття майже два десятки держав лібералізували закони щодо абортів і лише три країни почали суворіше ставитися до штучного переривання вагітності. Попри це, 40 відсотків жінок у світі нині живуть у державах із суворими обмеженнями стосовно абортів.

Незалежно від законодавчих обмежень, рівень абортів у різних державах приблизно однаковий, з’ясували американські дослідники. Головну і принципову різницю вони бачать у рівні безпеки – чим більше заборон, тим небезпечніше для жінок переривати вагітність, особливо у державах, що розвиваються. І тут у зоні особливого ризику опинилися мешканки Латинської Америки та Африки.

Інститут Ґуттмахера радить розширити доступ до сучасних методів контрацепції і поліпшити систему послуг у справі планування родин. Не менш важливо, на думку оглядачів, поліпшити догляд за жінками, які пішли на аборт, щоб не допустити нових смертей.

Українки рідко гинуть від ускладнень після абортів

Коментуючи результати міжнародного дослідження, головний акушер-гінеколог України В’ячеслав Камінський розповів Радіо Свобода, що українки рідко гинуть від абортів. «У нас за минулий рік були три випадки пов’язані. Але там були не штучні аборти, а самовільні, – каже він. – Вони не зверталися за допомогою, дві жінки. Одна померла від кровотечі. Так що у нас поодинокі випадки. Рівень надання допомоги в Україні – це не Африка, слава Богу».

Інша справа, що штучне переривання вагітності може призвести до того, що жінка більше ніколи не зможе мати дітей.

За офіційними даними, нині в Україні роблять понад 200 тисяч абортів на рік – ця цифра зменшилася вдвічі за останні два роки. З чим це пов’язано? «По-перше, системний підхід, по-друге, можливо, робота, пов’язана з контрацепцією і, по-третє, мабуть освітній рівень населення більшим став», – зауважує фахівець Міністерства охорони здоров’я. При цьому В’ячеслав Камінський зазначає, що показник абортів в Україні його далі не задовольняє. Він радить кожному лікарю спробувати переконати жінок, що небажана вагітність може виявитись і бажаною.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG