Доступність посилання

ТОП новини

Хорватія – на фініші, а Туреччина мусить, зокрема, миритися з Кіпром – звіт із розширення ЄС


Брюссель – Єврокомісія стежить за наближенням до демократії та європейських стандартів країн-кандидатів на членство у співдружності. У середу в Брюсселі був оприлюднений звіт щодо подальшого розширення Євросоюзу. До фінішної прямої у здобутті членства наближається Хорватія. Македонія готова до початку вступних переговорів. А от Туреччина майже не проявила поступу ні у переговорах із Кіпром, ні у сфері свободи висловлювань чи прав жінок.

Найкращим учнем Євросоюзу серед країн-кандидатів на членство у спільноті залишається Хорватія. Навіть прикордонні дискусії із сусідньою Словенією не вважаються великою перешкодою на цьому шляху. Тому вже найближчими роками хорвати займуть своє місце у співдружності європейських держав.

«Після 4 років інтенсивних переговорів щодо членства в ЄС Хорватія наблизилася до фінішної прямої, – говорить єврокомісар з питань розширення Оллі Рен. – Проте їй слід продовжувати впровадження реформ. Особливо це стосується боротьби з корупцією та організованою злочинністю, і ці реформи слід здійснити ще до завершення переговорного процесу».

Єврокомісія дала «зелене світло» Македонії

Водночас на горизонті з’явився новий серйозний кандидат: у середу Брюссель рекомендував відкрити переговори щодо членства з Македонією.

«Ця країна здійснила переконливий прогрес і суттєво взяла до уваги основні пріоритети реформування всередині держави, – пояснив Оллі Рен. – Тому, Комісія вважає, що Македонія достатньо відповідає політичним вимогам, зафіксованим Копенгагенським самітом (щодо процесу стабілізації й асоціації країн-кандидатів). Ці елементи надають Комісії ЄС можливість рекомендувати відкриття переговорів про вступ».

Македонія стала кандидатом на приєднання до Євросоюзу в 2005 році.

Доволі позитивно оцінила Єврокомісія і наближення до європейських стандартів Албанії, проте і тут ще слід добре попрацювати, щоб викорінити корупцію у владі й організовану злочинність.

А от аналізуючи поступ у євроінтеграції Туреччини, Брюссель вкотре наголошує, що у цій країні в численних галузях бракує демократії.

Туреччина не прогресує, хоч і є визначним партнером Європи

У сьогоднішньому річному звіті з питань розширення виконавча установа Євросоюзу зазначає: свобода висловлювань та рівноправ’я між чоловіком і жінкою в турецькому суспільстві залишаються найбільшими викликами. Єврокомісар пожалкував з приводу нових ув’язнень та судових переслідувань інтелектуалів Туреччини.

Також Брюссель нарікає на відсутність прогресу в доступі представників турецьких кіпріотів до портів та аеродромів Туреччини. Після того, як Анкара через територіальний конфлікт відмовилася допускати на свою територію літаки й човни із сусіднього Кіпру, Євросоюз 3 роки тому заморозив 8 із 35 пунктів переговорів щодо членства Туреччини.

Попри це, турки залишатимуться важливими партнерами європейської співдружності, бо є ключовою країною для енергетичної безпеки й діалогу цивілізацій, вважають у Брюсселі.

Складні часи євроінтеграційних сподівань


Загалом, останній рік для такого делікатного питання, як вступ до Євросоюзу нових членів, був дуже складним.

Криза, загальні європейські вибори й проблеми з ухваленням Лісабонської угоди не зіграли позитивної ролі у наближенні до Європейського Союзу нових країн-кандидатів. Однак не слід звинувачувати процес розширення у всіх нинішніх негараздах, каже Оллі Рен.

«Фінансова криза, від якої нині ми всі страждаємо, не виникла десь у центрі Белграда чи Загреба, а стала наслідком системної помилки фінансового капіталізму на Wall Street, – зазначив єврокомісар. – Розширення якраз є частиною вирішення цієї проблеми, бо так ми врівноважимо південно-східну Європу і ці країни стануть кращими партнерами Європейського Союзу».

Нинішній звіт про реформування у країнах-кандидатах та стратегію розширення об’єднаної Європи – останній, підготовлений Комісією у старому складі. Наступні оцінки й рекомендації надаватимуть нові єврокомісари. Хоча відомо, що кандидатуру представника Фінляндії Оллі Рена знову висунули на заміщення посади комісара з питань розширення.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG