Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині натрапили на світовий шедевр серед музейного мотлоху


Угорщина – Реставратори мистецької галереї міста Сеґеда, що на півдні Угорщини, випадково натрапили у запасниках рідного музею на картинний шедевр Джорджо Вазарі. Експерти попередньо оцінюють віднайдене полотно майстра доби італійського Ренесансу в десятки мільйонів доларів. Але це далеко не остання цінова межа твору учня Мікеланджело, попереджають знавці, в тому числі й американські.

«Янгольське привітання» Джорджо Вазарі десятки літ пролежало у складському приміщенні мистецької галереї імені Ференца Мора у Сеґеді. Коли місцеві реставратори взялися обережно відновлювати полотно, у них зажевріла надія на те, що полотно міг створити художник школи Мікеланджело, який був не лише скульптором, а й живописцем і мав учнів.

Два роки у Сеґеді з нетерпінням чекали на результати експертизи зі США. І ось нарешті картинна галерея Ф.Мора отримала експертне підтвердження з бібліотеки Морґана у Нью-Йорку, де фахівці дійшли висновку, що в угорському музеї оригінал втраченого, як вважали раніше, шедевру Джорджо Вазарі.

Картину художнику замовив Папа Римський Пій V

Про історію створення картини розповів директор мистецької галереї в місті Сеґеді Іштван Зомборі. Він нагадав, що флорентійський майстер став до роботи 2 грудня 1570 року, а наступного літа, 30 червня, художник уже передав готову картину замовнику. Достеменно відомо, сказав Іштван Зомборі, скільки золотих і ще в який спосіб нагородив художника тодішній Папа Римський, яким було, власне, саме замовлення і як втілив задум покупця Вазарі. Директор додав, що картину замовив художнику Папа Пій V для відновленої ватиканської каплиці Святого Михайла.

Доля полотна у ХХ столітті була незавидною. У 1925 році вона потрапила до Сеґедської регіональної галереї на правах звичайної музейної старожитності, яку потім віднесли в запасники. Подейкують, що шедевр Вазарі навіть висів колись у робочому кабінеті якогось місцевого підприємця середньої руки.

Нині «Янгольське привітання» спричинилося до справжньої мистецької сенсації. Картина мовби починає нове життя. За посилених заходів безпеки її відвезуть до Будапешта на виставку «Від Ботічеллі до Тіціана» у столичному музеї образотворчого мистецтва. А відтак перед нею можуть відкрити двері найкращих картинних галерей світу чи й приватних художніх колекцій.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG