Доступність посилання

ТОП новини

Альтернативні вибори: гроші не на піар – а до бюджету


 Акція «Кандидати» роздають «обіцянки» на Майдані Незалежності у Києві
Акція «Кандидати» роздають «обіцянки» на Майдані Незалежності у Києві

Київ – 15 жовтня на Майдані Незалежності вийшли до народу одночасно Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, Володимир Литвин та Арсеній Яценюк. Вони роздавали перехожим обіцянки у вигляді повітряних кульок, а коли «обіцянки» скінчилися – стали змагатися, хто передасть більше власних коштів до державного бюджету. Так виглядало театралізоване дійство «Президент з аукціону», яке провели на Майдані київські підприємці.

Кандидати у президенти, в яких перевтілилися декілька київських підприємців, прийшли на Майдан не з порожніми руками: кожен із них ніс із собою золоті зливки для наповнення бюджету. Ющенко привіз золото на помаранчевому візочку, Литвин – у пакеті для сміття, Яценюк – у мішку з-під картоплі.

«Юлія Тимошенко» принесла чемодан грошей для бюджету
Активісти з числа перехожих зважували внески кандидатів і розкладали на поличках шафи, які символізували статті державного бюджету. Політичні діячі вирішили, що цих коштів замало. І стали фотографуватися з перехожими за гроші, які за їхніми словами, теж підуть до бюджету. А паралельно – дарували всім охочим повітряні кульки з написами «Обіцянки», доки не почали чубитися й сперечатися, хто з них найбільше потрібен державі. Під час бійки в Януковича забрали шапку, а Тимошенко мало не загубила кодову валізу із золотом, яке приберегла для себе. У цю мить решта кульок-обіцянок злетіла в повітря, і полинула над Хрещатиком на радість малечі.

Українські вибори як театр абсурду

Ця вистава є спробою поглянути на вибори в Україні під новим кутом зору, і зрозуміти, чого насправді варті обіцянки кандидатів, говорить автор ідеї акції, підприємець із Києва Олександр Костовський.

«Відомі люди, які багато років поспіль намагаються стати президентами, обіцяють нам світле майбутнє, а потім пояснюють, чому воно не прийшло, – зазначає підприємець. – Цією виставою ми хочемо сказати, що у період кризи було б доречніше ті чималі гроші, які йдуть на президентські перегони, витратити на виконання обіцянок, які вони нам дають».

За словами Олександра Костовського, українці вже почули стільки обіцянок та передвиборних гасел, що не розрізняють, хто саме про що говорив. Щоб проілюструвати хаос, який панує у головах виборців, учасники акції продемонстрували дещо переосмислені передвиборні біг-борди: Яценюк пропонує телефонувати йому і обіцяє почути кожного, Тимошенко – агітує за продуктивне село, Янукович – виголошує: «Він – працює. Він – це Донбас!»

У нинішніх умовах лише так, через сміх, можна донести людям правду, переконаний учасник перфоменсу «Президент з аукціону», підприємець Вячеслав Бузинецький. «Ми вибрали варіант, виставу в жартівливому стилі, який, ми гадаємо, народові буде найзрозуміліший, – каже він. – Бо ця показна серйозність кандидатів нічим не підкріплена, вже ні на кого не діє».

Учасники акції мають надію, що з-поміж політиків знайдуться ті, хто зрозуміє алегорію їхньої вистави. І якщо не на цих, то на наступних виборах витрачатиме кошти не на тиражування все нових обіцянок, а на виконання старих.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG