Доступність посилання

ТОП новини

США-Україна: переговори щодо локаторів


Нью-Йорк – Між Сполученими Штатами й Україною йдуть переговори про можливе використання американською стороною українських радіолокаційних станцій як частини системи протиракетної оборони. Таке повідомлення надійшло від Олега Шамшура, посла України у Вашингтоні.

Йдеться про дві радіолокаційні станції, розташовані в Мукачеві, на заході України, і у Севастополі. Вони призначені для попередження на випадок ракетної атаки. Радіус дії станцій – 1900 кілометрів. Нині їх модернізують на кошти, виділені Національною космічною агенцією України.

У минулому ці радарні установки Україна експлуатувала спільно з Росією, але наприкінці січня 2008-го року російська Державна дума скасувала відповідну угоду з Україною, тож у свою чергу Президент Віктор Ющенко торік у серпні проголосив угоду недійсною.

Чи вигідно Україні надавати дві свої радарні станції Америці до розпорядження?

Президент Ющенко заявив цими днями у Молдові, що Україна прагне взяти активну участь у європейській системі колективної безпеки і ефективно використовувати свої технічні можливості.

«Ми хочемо врятувати, з технічної точки зору, високий потенціал цих (радарних станцій) з тим, щоб вони працювали для систем безпеки всіх європейських країн і всього світу», – сказав Віктор Ющенко.

Очевидно, що Київ розраховує також на значну економічну вигоду у випадку американської присутності на базах у Мукачеві та в Севастополі. Зокрема, посол Шамшур говорив про «можливість наших флагманів аерокосмічної індустрії утримуватися не лише на плаву, але й розвиватися», якщо буде досягнуто домовленості з Вашингтоном.

Вашингтон наразі не коментує

Насамперед варто зазгачити, що всі відомості про американо-українські переговори щодо можливості оренди або спільного використання радарних станцій – поки що надходять лише з одного боку, з українського.

Олег Шамшур, посол України у Сполучених Штатах, заявив, що переговори йдуть, але, за його словами, вони поки що «у стані робочого обговорення, у початковій фазі». А Президент Віктор Ющенко повідомив, що досі Київ «не отримав жодної пропозиції» щодо розгортання елементів протиракетної оборони на території України.

Офіційний Вашингтон поки що мовчить.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG