Доступність посилання

ТОП новини

Муніципальні вибори в Естонії: електронне голосування набуває популярності


Рига – 18 жовтня в Естонії відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування. Значна частина естонських виборців, зокрема і керівники держави, вже проголосували у перебігу попереднього голосування електронним методом. За прогнозами експертів, нинішні муніципальні вибори в Естонії, скоріш за все, не додадуть значних змін у розклад політичних сил в країні.

Муніципальні вибори в Естонії проходять у три етапи: 8-14 жовтня відбулося електронне голосування, 12-14 жовтня – попереднє голосування і основний день виборів – 18 жовтня.

Всього у виборчих перегонах беруть участь 15 323 кандидати, які балотуються як за партійними, так і за персональними виборчими списками.

Кожний п’ятий естонський виборець вже скористався можливістю проголосувати попередньо безпосередньо на виборчих дільницях або ж електронним шляхом.

Е-голосування вибрали президент, спікер, прем’єр

Із 1 мільйона 90 тисяч естонських виборців майже 105 тисяч проголосували в електронний спосіб. Зокрема президент Естонії Томас Хендрік Ільвес проголосував через інтернет під час візиту до Македонії. Електронним методом на нинішніх муніципальних виборах голосували також спікер парламенту Рійгікогу Ене Ергма та прем’єр-міністр Андрус Ансіп.

Попередньо проголосували і окремі кандидати на посаду мера Таллінна. «Я вважаю, що ці вибори дуже важливі і необхідні усім талліннцям, тому я не відкладав голосування на останній день», – зазначив кандидат від «Центристської партії», нинішній мер Таллінна Едґар Савісаар.

А його суперник від «Соціал-демократичної партії» Юрі Піхл зауважив: «Зазвичай я ходжу голосувати в основний день виборів, але зараз таку активність виявили виборці у попередньому та електронному голосуванні, що навіть я прийшов раніше».

Аналітики прогнозують, що загальна активність виборців у нинішніх муніципальних виборах буде достатньо високою.

Шанси на перемогу в Таллінні має «Центристська партія Естонії»

Виборці ж сподіваються, що кандидати зможуть вирішити хоча б окремі, найважливіші проблеми пересічних естонців.

«Усі проблеми ніхто не зможе вирішити, а тим паче зараз у цей кризовий час. Але, на мою думку, найбільш діловими останнім часом були усе ж таки центристи», – каже мешканець Таллінна на ім’я Дмитро.

Соціологічне опитування, проведене компанією Turu-uuringute AS засвідчило, що «Центристська партія Естонії», найвірогідніше, переможе у Таллінні. Значні шанси отримати більшість голосів виборців у Тарту має «Партія реформ».

На думку історика, професора Давида Всевіова, нинішні вибори до органів місцевого самоврядування не стануть причиною змін політичного ландшафту Естонії. На місцевих виборах йдеться, насамперед, про стан міст та сіл, а не про партійну ідеологію, вважає аналітик.

Зафіксовані випадки підкупу

Однак боротьба за місцеву владу передбачається серйозною. В окремих виборчих дільницях, зокрема Палдіски, зафіксовані підкупи голосів виборців. З огляду на це, громадська організація «Естонія без корупції» запрошує естонців не тільки голосувати, але й взяти участь у муніципальних виборах в якості спостерігачів.

У виборах до органів місцевого самоврядування в Естонії мають право голосу не тільки громадяни країни, але й також іноземці та особи без громадянства, які мають постійний або тимчасовий дозвіл на проживання в Естонії.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG