Доступність посилання

ТОП новини

Теракт в Ірані


Пораненого внаслідок нападу привозять до госпіталю до південно-східного іранського міста Пішин. 18 жовтня 2009 р.
Пораненого внаслідок нападу привозять до госпіталю до південно-східного іранського міста Пішин. 18 жовтня 2009 р.

Нью-Йорк – В Ірані наслідком вибуху, скоєного терористом-смертником, загинуло семеро з генералітету так званого Корпусу вартових ісламської революції, включаючи заступника командувача сухопутних сил Корпусу, і принаймні 35 інших осіб. Спікер іранського парламенту негайно звинуватив Сполучені Штати.

У Вашингтоні Айєн Келлі, помічник державного секретаря, заявив на брифінгу для журналістів, що Сполучені Штати засуджують цей «терористичний акт». Щодо тверджень про нібито причетність США, то вони «абсолютно фальшиві». Можливо, Келлі мав на увазі заяву спікера іранського парламенту Алі Ларіджані, який сказав, що теракт мав на меті зашкодити безпеці на південному сході Ірану і був «результатом дій США».

Між тим, напівофіційна іранська інформаційна агенція IRNA поширила повідомлення про те, що відповідальність за вибух взяла на себе ісламська бойова організація під назвою «Джундалла», що означає «Воїни аллаха». «Джундалла» очолює повстанський рух мусульман-суннітів, які становлять меншість в Ірані.

Президент Ахмадінеджад пообіцяв завдати відплатного удару за недільний теракт.

Міжрелігійні напруження

У Сполучених Штатах цей вибух інтерпретують як черговий прояв напружених відносин між мусульманами-шиїтами, їх в Ірані більшість, і збіднілою сунітською меншістю південного сходу країни.

Ніл Кавуто, оглядач телемережі новин FoxNews, зауважує, що останніми роками угруповання «Джундалла» провело у південно-східному регіоні низку диверсій та терактів, скерованих проти іранського уряду, де домінують шиїти, а також проти Корпусу вартових ісламської революції.

Суніти звинувачують вартових ісламської революції у систематичних переслідуваннях релігійної меншини. «Джундалла, за даними Кавуто, лише одна з декількох невеликих організацій, що об’єднують етнічних та релігійних повстанців, одначе жодне з тих угруповань не являє серйозної загрози режимові у Тегерані.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG