Доступність посилання

ТОП новини

Дітям слід уникати формального навчання до 6-річного віку?


Лондон – В Англії більшість дітей починають початкову школу в 4-річному віці, а значне число дітей користується спеціальними безкоштовними передшкільними місцями у місцевих школах та приватних дитячих садках уже з трирічного віку. Чи не зарано? Цю ситуацію докладніше розглянули науковці. Початок формальної освіти для дітей, молодших 6 років життя, може бути шкідливим. Такі висновки незалежного звіту щодо системи початкової освіти в Англії.

Висновки звіту ґрунтуються на дослідженнях науковців, що тривали шість років. У документі стверджується, що немає доказів того, що ранній початок формальної освіти дає переваги, але є припущення, що може завдати шкоди. Рекомендовано, аби в Англії було на рік продовжено навчання на засадах гри, яке практикується у дитячих яслах та інших передшкільних закладах країни.

Зарано для малят?


У цих закладах діток навчають речей, котрі слідують за рекомендованим урядом засадничим рівнем навчання у ранні роки, котрий розрахований до 5-річного віку. Це – програма на засаді гри, що включає елементарні навички грамоти й арифметики. Продовження такого неформального, але структурованого навчання ще на рік поставило б Англію у низку з багатьма європейськими країнами, де початкова школа розпочинається у шість і навіть сім років, а стандарти, які досягаються, є вищими.

Подібних заходів уже вжили автономні уряди Вельсу та Північної Ірландії, де програму навчання на засадах гри було поширено до 7-річного віку. У звіті мовиться, що таке подовження програми раннього навчання «дало б дітям достатньо часу для розвитку позитивного ставлення до навчання і розвитку мовних навичок та навичок навчання, що є надзвичайно важливими для їхнього пізнішого поступу».

Звіт не рекомендує відсунути початок обов’язкової освіти до 6-річного віку, але закликає до відкритих дебатів із цієї проблеми. У документі наголошується, що суть проблеми полягає менше у тому, де навчаються діти, ніж у тому, що вони вивчають.

Джилліан П’ю, яка є співавтором звіту, зазначила, що навчання на засаді гри не є якимось безладом, коли діти можуть робити все, що хочуть. За її словами, це – баланс між навчанням з ініціативи дітей та з ініціативи дорослих. 5-річні діти переважно перебувають на етапі життя, коли вони ще лише налаштовуються на навчання, і якщо їх змушувати до надто формальної програми, вони можуть «відключитися».

Проте більшість батьків незгідні, щоб в Англії освіта стала обов’язковою пізніше, ніж це є нині на один рік, найбільше із практичних міркувань: «Нині вік є нормальним. Навіщо його міняти? Мамам потрібно, щоб дитина могла ходити до школи, де можна спілкуватися з іншими дітьми. Якщо ви працюєте, це дуже складно, бо довелося б шукати якогось іншого адекватного догляду за дитиною».

Перевага для дітей, які мають несприятливі соціальні передумови

Відкладення початку формальної освіти до 6-річного віку сприяло б процесові навчання дітей, котрі походять з менш освічених сімей або відстають у мовному розвитку, вважають автори звіту. Водночас, це не затримає розвитку більш здібних дітей, готових почати уроки грамоти й арифметики на дещо ранішій стадії.

Документ також закликає скасувати чинні національні тести для дітей у початкових школах, які надто зорієнтовані на грамоту і арифметику. Замість цього пропонується оцінювати ширший спектр предметів, але ці оцінки мають використовуватися для моніторингу за поступом учнів, а не як критерій відповідальності вчителів.

Проте державний секретар, що відповідає за шкільництво в уряді, Вернон Кокер сказав, що пересунути початок формальної освіти до 6-річного віку було б контрпродуктивним. Він пояснив, що метою уряду є дати можливість дітям навчатися з раннього віку, а міністерство начебто і так уже реформує початкову освіту, аби програма була менш обов’язковою і гнучкою для вчителів.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG