Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект про обмеження недоторканності чиновників направили до КСУ


Верховна Рада направить до Конституцiйного Суду проект закону про внесення змiн до Конституцiї стосовно гарантiї недоторканностi для окремих посадових осiб.

За вiдповiдний законопроект групи депутатiв фракцiї Партiї регiонiв у вiвторок проголосували 390 з 439 зареєстрованих парламентарiв.

Внесений у жовтнi минулого року лiдером фракцiї Партiї регiонiв Вiктором Януковичем i першим вiце-спiкером Олександром Лавриновичем, цей законопроект передбачає скасувати недоторканнiсть Президента i обмежити недоторканнiсть народних депутатів.

Верховна Рада просить КСУ перевірити конституційність вилучення зі статті 80 Основного закону норми про те, що депутатам Ради гарантується недоторканність.

Проектом пропонується визначити, що депутат парламенту не може без згоди Верховної Ради бути затриманий або арештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього.

Водночас проект передбачає збереження депутатського індемнітету – парламентарії не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді.

Крім цього, з 105 статті Конституції проектом вилучаються норми про те, що Президент користується правом недоторканності на час виконання ним повноважень, і про те, що за замах на честь і гідність глави держави винні притягаються до відповідальності на підставі закону.

При цьому пропонується закріпити в Конституції норму, відповідно до якої Президент не може без згоди Верховної Ради бути затриманий або арештований до набуття чинності обвинувальним вироком суду відносно нього.

Проект також передбачає дострокове припинення повноважень глави держави у разі набуття чинності обвинувальним вироком суду відносно нього.

Сьогодні ж у парламенті був представлений і другий законопроект, який передбачає скасування лише депутатської недоторканності. Одним із авторів цього документу є В’ячеслав Кириленко. Однак цей законопроект Верховна Рада не підтримала – «за» проголосували 206 депутатів.
XS
SM
MD
LG