Доступність посилання

ТОП новини

Чи наважиться маленька Любляна сказати «ні» великій Москві? (європейська преса)


Лондон – У сьогоднішніх європейських газетах привертають увагу матеріали, присвячені початку виборчої кампанії в Україні, шотландській доброчинній організації, що допомагає дітям в Україні, а також і дві публікації, що стосуються Росії.

Польський щоденник Gazeta Wyborcza був сьогодні серед європейських мас-медіа, що звернули увагу на початок президентської виборчої кампанії в Україні. Видання зазначає: «На практиці кампанія почалася вже давно: на вулицях Києва плакати пані прем’єра з гаслом «Вони говорять. Вона працює», вже багато днів борються проти плакатів Януковича «Вислухаю кожного». Наразі фаворитом здається менш фотогенічний провідник опозиції, якому опитування дають 25-30 відсотків підтримки, пише щоденник, а відтак подає коментарі українського філософа Мирослава Поповича щодо президентської кампанії. Той вважає, що в будь-якій іншій країні, в якій вирує така сильна економічна криза, голова уряду міг би розраховувати хіба що на відставку. Проте в Україні саме Тимошенко, на думку професора Поповича, буде фаворитом другого туру через, як він вважає, «бідність української політичної сцени». Польська газета посилається і на Юрія Якименка із Центру Разумкова, який каже, що на українців чекає складне рішення, бо головні кандидати Тимошенко, Янукович та Яценюк начебто відрізняються між собою більше стилем, ніж програмою. Всі вони за посилення зв’язків із ЄС, але також за збереження стратегічних стосунків із Росією. Видання наголошує, що нинішні «фатальні стосунки з Росією» ще більше послаблюють шанси Віктора Ющенка на переобрання. За словами професора Поповича, Ющенко все ще вірить, що його підтримує Бог, який дасть йому перемогу. «На мою думку, вже навіть Бог його не підтримує, бо він усіх розчарував», – зауважив Попович в публікації у виданні Gazeta Wyborcza.

Газета, що виходить у столиці Шотландії Единбурзі під назвою Evening News, розповідає про влаштування доброчинною організацією вболівальників футбольного клубу «Гіберніанз» щорічного благодійного обіду, кошти з якого підуть на допомогу дітям у дніпропетровських сиротинцях та до центру матері й дитини у цьому місті. Квитки на обід коштуватимуть сорок фунтів (це близько 500 гривень), і на ньому головним промовцем буде колишній воротар збірної Шотландії Алан Раф. Додаткові кошти принесе аукціон, який теж буде організовано на цьому обіді. Організація Dnipro Appeal існує вже кілька років після того, як уболівальники шотландського клубу їздили до Дніпропетровська, щоб підтримати команду в матчі Кубку УЄФА проти Дніпра.

Словенський щоденник Delo пише про своє обурення фактом призначення новим російським послом у тій країні Доку Завгаєва – колишнього проросійського президента Чечні, якого вважають причетним до воєнних злочинів російських генералів проти його власного народу. Газета зазначає: «Ви можете уявити, щоб Норвегія призначила Відкуна Квіслінґа (нацистського політика і прем’єр-міністра Норвегії 1942-1945 років) послом до визволеної Європи замість того, щоб його стратити? Москва просто глузує зі Словенії та Європейського Союзу. Одна з причин цього – нерішуча й слабка східна політика Брюсселя. Бо в останні роки такий підхід Брюсселя «приніс плоди» для Росії. Почалося з оголошення газової війни Україні і непрямо – Європі. Потім були послані танки до Грузії, а тепер одного з відповідальних за злочини в Чечні надсилають послом до маленької країни-члена ЄС. Чи наважиться маленька Любляна сказати «ні» великій Москві?»

У зв’язку із наступним державним візитом італійського прем’єра Сильвіо Берлусконі до Росії італійський щоденник Corriere della Sera звинувачує його зовнішню політику у надмірній «центричності» щодо Росії: «Обама змінив Буша у Білому Домі. Путін теж змінив місце, хоча й далі смикає за нитки як прем’єр-міністр. Чи уряд Берлусконі взяв до уваги цей розвиток подій? Виглядає, що ні, і нам здається, що прем’єрові варто переглянути зовнішню політику, яка вже давно здаєься надто русоцентричною... Нікому не подобається, коли Берлусконі аж надто часто називає себе «адвокатом Путіна» (це його власні слова). Це знижує довіру до Італії».

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG