Доступність посилання

ТОП новини

У Криму задумалися про співвідношення якості і ціни на туристичні послуги


Сімферополь – У четвер у Ялті відкривається міжнародний туристичний ярмарок «Крим – цілий рік». Серед іншого на ньому презентують нове об’єднання громадян із захисту прав споживачів туристичних послуг «Курортний Крим». Ініціатори створення цієї організації кажуть, що півострів може втратити своїх курортників, якщо не приведе у відповідність співвідношення якості і ціни на туристичні послуги.

Хоча споживачами курортних послуг на півострові є переважно його гості, ініціаторами створення об’єднання громадян із захисту прав споживачів виступили кримчани, які розуміють, що співвідношення ціни та якості на кримський турпродукт неадекватне і може призвести до деградації всієї туристичної галузі Криму. За півостровом вже давно закріпилася слава дорогого, але неякісного курорту.

Захистити право знати, що купуєш

Голова об’єднання громадян із захисту прав споживачів туристичних послуг «Курортний Крим» Олександр Бурдонов
Новостворена правозахисна організація «Курортний Крим» має на меті визначити так звану «зірковість» кримських готелів, санаторіїв і пансіонатів, потім – ціну стандартної «зірки» і нарешті – розповісти споживачам, який курортний заклад виставляє адекватну своїм «зіркам» ціну, а який – завищує.

Голова об’єднання громадян із захисту прав споживачів туристичних послуг «Курортний Крим» Олександр Бурдонов сказав Радіо Свобода, що ця організація має на меті вирішення двох завдань. Перше – право споживача на інформацію про продукт, який він купує. Ця інформація має бути систематизованою, уніфікованою, стандартизованою – це, власне, «зірковість» готелів. Друге – право споживача на порівняння товару за єдиними параметрами і на вибір.

«Ми даємо споживачеві інформацію і кажемо: лише ти можеш примусити нашого виробника працювати як треба», – пояснює голова об’єднання громадян із захисту прав споживачів туристичних послуг «Курортний Крим» Олександр Бурдонов.

Курортники втікають і втікатимуть з Криму?

Міністр туризму Криму Андрій Сумцов
Курортний сезон у Криму, фактично, закінчився, тож тут уже підбивають його підсумки. І вже зараз зрозуміло, що вони не дуже втішні. Як повідомив міністр курортів і туризму автономії Андрій Сумцов, офіційні втрати прибутків у курортний сезон у порівнянні з минулим роком склали приблизно 160 мільйонів гривень. За даними ж експертів, ця цифра доходить до 250 мільйонів доларів США.

За підрахунками кримських урядовців, цього року Крим відвідали 4 мільйони 800 тисяч туристів. Офіційні втрати – 13%, згаданий Олександр Бурдонов називає іншу цифру – 40%. Якщо чиновники причиною насамперед називають світову економічну кризу, то експерти переконані: саме низька якість і високі ціни відлякують туристів від Криму.

Міністр курортів і туризму АРК Андрій Сумцов днями в інтерв’ю місцевим журналістам заявив, що наступний курортний сезон буде набагато важчим від нинішнього. Олександр Бурдонов з цим погоджується і каже, що уряд теж має щось робити для підвищення якості і стримування цін в курортній сфері, тоді і втрат може не бути.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG