Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинги Ющенка «суттєво занижують» – Ставнійчук


Заступник глави Секретаріату Президента України – Представник Президента в Конституційному Суді Марина Ставнійчук вважає, що рейтинги глави держави Віктора Ющенка «суттєво занижують».

Про це вона заявила в інтерв'ю газеті «Новая».

«Таке зомбування існує, суспільству нав'язується така думка широко й масово. А його реальний рейтинг (не скажу, що він високий, та все ж) – близько 8 відсотків, але жодним чином не 2. Не кажучи вже про те, що рейтинги інших кандидатів не набагато вищі», – сказала, зокрема, Ставнійчук, додавши, що «прем'єр насправді може мати 10-12 відсотків – не так уже далеко від президентського рівня».

На думку Ставнійчук, «соціологія як наука зараз відіграє не найкращу роль. Бо, на жаль, виходить, що в цій системі зомбування суспільства виграють її, соціології, закони. Якщо весь час повторювати, що у Президента рейтинг 2 відсотки, то навіть його прихильники втрачають мотивацію голосувати за нього».

«Я думаю, що Президент – серйозний конкурент для інших кандидатів. Але у нього складніша роль, і виборча кампанія буде найбільш проблематичною саме для нього. Адже Ющенко – глава держави, в суспільстві він сприймається як людина, яка відповідає абсолютно за все».

А насправді, наголосила Ставнійчук, відповідно до Конституції, законодавства, за економічну політику в державі чітко відповідає один єдиний орган – Кабінет Міністрів.

«За політику Кабміну відповідає одна людина – Прем'єр-міністр. За поведінку коаліції депутатських фракцій відповідає лідер цієї коаліції – Прем'єр-міністр. Я абстрагуюся від прізвищ, я говорю лише про конституційну формулу», – сказала вона.

За її словами, сьогодні Конституція побудована так, що Президент, навіть якщо він розуміє ситуацію і хоче її змінити, не має конституційних важелів впливу ні на економічну, ні на фінансову сфери.

«Люди, далекі від політики, навряд чи усвідомлюють, що Президент позбавлений реальних повноважень. А критика вся валиться на нього. У цьому сенсі Президент – просто вигідна мішень», – вважає Ставнійчук.
XS
SM
MD
LG