Доступність посилання

ТОП новини

Європа солідарна з чехами й погрожує візами Канаді


Брюссель – Якщо Канада до кінця року не скасує візи для чеських громадян, то незабаром канадці будуть змушені просити візу для поїздок до будь-якої з країн Євросоюзу. Так європейська співдружність може згодом відреагувати на візові обмеження, встановлені Оттавою. Про дискримінацію громадян Чеської Республіки, про загальноєвропейські кримінальні слідства й суди та співпрацю із банками у боротьбі із дитячою порнографією говорили міністри внутрішніх справ та міграції країн Євросоюзу.

У центрі уваги міністрів внутрішніх справ та міграції, що зібралися у п'ятницю в Люксембурзі, були питання візової взаємності. Скасувавши візи для громадян Панами, Японії чи Сінгапуру, Європейський Союз отримав підтвердження цих країн, що й вони відмінять візи для європейців.

А от із Канадою у співдружності розв’язалася справжня візова війна. Сьогодні міністри думали, як реагувати на відновлення Оттавою віз одній із членів європейського клубу – Чеській Республіці. Прага попросила партнерів по спільноті відплатити Канаді тією ж монетою, тобто, встановити з нею візовий режим. Тобіас Біллстрьом, міністр із міграційних питань Швеції, яка нині головує в ЄС, висловився за солідарність із чехами. Таку ж позицію зайняла й Єврокомісія: її віце-президент Жак Барро вдався до погроз на адресу Оттави.

«Мусимо зазначити, що ця ситуація неприйнятна, – заявив представник Єврокомісії. – Це дискримінація громадян Чехії, і якщо до кінця року нічого не зміниться, то Комісія може порекомендувати встановити візовий режим для деяких категорій канадських громадян. Наприклад, для власників дипломатичних паспортів та інших служб».

Чеські роми тисячами просять притулку в Канаді

Оттава відновила візи після раптового збільшення представників Чехії, котрі останнім часом звернулися за політичним притулком у Канаді. Чеські роми, а саме вони й становлять більшість мігрантів, тисячами виїхали за океан. Як вони пояснюють, через дискримінацію й переслідування.

Проте, відновлення візового режиму викликало різку реакцію Праги, яка одразу відкликала свого посла й відповіла встановленням віз для канадських дипломатів. Реагує також і Євросоюз.

«Ми сподіваємося, що Канада змінить свою позицію, – каже віце-президент Єврокомісії Жак Барро. – Добрим знаком уже є заснування у Празі канадського консульства, щоб полегшити видачу віз. Та ми хочемо іншого: повного скасування віз, що були встановлені Канадою для громадян Чехії. Звичайно, я погрожую і нам доведеться встановити візи канадським дипломатам та іншим службам цієї країни».

Європі треба проявити солідарність, додає представник Єврокомісії. Її вже засвідчили багато чільників європейських країн, котрі також виступають за відновлення віз для громадян Канади.

Банки даватимуть інформацію про покупців дитячої порнопродукції


Серед інших актуальних тем, що обговорили європейські міністри внутрішніх справ та міграції, було поглиблення взаємодії слідчих і судових установ різних держав співдружності. Внутрішні органи отримали підтримку банківських установ, які тепер будуть надавати інформацію про розрахунки кредитними картками за дитячу порнографію в інтернеті.

Також у п’ятницю надали офіційні повноваження на європейському рівні так званій науковій поліції. Судові лабораторії, що досліджують ДНК чи відбитки пальців підозрюваних у злочинах, незабаром працюватимуть за єдиними стандартами у кожній із країн-членів Євросоюзу.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG