Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина і Росія – енергетична змова проти Європи?... (європейська преса)


Прага – Європейські газети аналізують перспективи оновлення «східної політики» нового німецького уряду і висловлюють песимізм щодо можливих змін на цьому фронті. Експерти вважають, що новий уряд Анґели Меркель у спілці з «ліберальними демократами» продовжуватиме захищати інтереси німецького бізнесу, який «активно підтримує тісні стосунки з Росією». Деякі експерти підозрюють, що між Німеччиною і Росією укладена угода щодо спільних дій на енергетичному фронті з метою посилити контроль над Європою. Оглядачі також звертають увагу на намагання Росії прискорити темпи реалізації нових газогонів в обхід України і активізацію Москви саме на південному напрямку, що, мовляв, свідчить про продовження реалізації кремлівської політики застосування «енергетичної зброї». У пресі також висвітлюють активізацію передвиборних перегонів в Україні і аналізують реальні можливості кандидатів на президентську посаду у перебігу січневих виборів 2010 року.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» опублікувала детальний аналіз, присвячений «новий східній політиці» Німеччини. Експерти вважають, що й сьогодні не варто очікувати обіцяного у 2005 році Анґелою Меркель, «кінця політики досить тісних стосунків із Москвою». Газета наводить слова фахівця із зовнішньої політики з партії «вільних демократів» Вернера Гойєра, який вважає, що не варто очікувати від його партії жертвування інтересами стабільності в Європі заради «більш жорсткої лінії щодо Росії». «Файненшел Таймз» також наголошує, що новий німецький уряд буде «діяти в інтересах німецького бізнесу, який активно підтримує тісні стосунки з Москвою». В аналізі також зазначено, що намагання «політичної підтримки» в Берліні «безпрецедентної передачі передових технологій російським компаніям», мається на увазі передача контролю над автомобільним гігантом «Опелем» Москві, «викликало подив у Парижі, Лондоні й Вашингтоні, не кажучи вже про занепокоєння розвитком подій у Варшаві, Києві й Празі». «Файненшел Таймз» також інформує, що Німеччина задовольняє свої потреби в газі на 43 відсотки з Росії, у нафті – на 34 відсотки і взаємозалежність двох країн в економіці стає все сильнішою. Німецький експорт у Росію за 2008 рік складав понад 30 мільярдів євро, а імпорт із Росії до Німеччини – майже 40 мільярдів, де головними є російські нафта та газ.

Британський політик Кріс Брайант попереджає на сторінках тієї ж «Файненшел Таймз» про реальну загрозу застосування Росією проти європейських країн «енергетичної зброї» та про обґрунтовані підозри на Заході щодо «комерційної й політичної змови» Німеччини і Росії. Брайант вважає, що реалізація проекту газогону «Північний потік» ще «тісніше пов’яже Німеччину та Росію», що не може не лякати інші європейські країни. Цей політик також відзначає, що не лише колишній німецький канцлер Шредер, але й нинішній, Анґела Меркель, особливо «після газової війни між Росією та Україною», послідовно підтримують будівництво «Північного потоку».

Російська «Нєзавісімая газета» наголошує, що «Москва намагається розвести газові потоки» і нарощує зусилля щодо прискорення будівництва нових газогонів «в обхід України та Білорусі». Разом з тим російське видання зауважує, що, як і з «Північним потоком», де є серйозний спротив з боку Швеції, Москва не має повних гарантій форсування «Південного потоку», бо не лише Болгарія, але й Туреччина ще не сказали про свою остаточну згоду щодо його будівництва через свої територіальні зони.

Вже згадана «Файненшел Таймз» інформує про попередження України з боку Міжнародного валютного фонду щодо неприйнятності надмірного підвищення соціальних стандартів, за що вже проголосувала Верховна Рада. Лондонська газета також наголошує на тому, що МВФ «дає чіткий сигнал Президенту України, який ще не підписав закон Верховної Ради про підвищення соціальних стандартів». МВФ також, як інформує «Файненшел Таймз», попередив, що подальше виділення кредитів для Києва залежить від вето Президента на закон парламенту про соціальні стандарти. Таким чином Фонд вимагає від Віктора Ющенка не підписувати цей документ. Лондонське видання також відзначає, що МВФ відкидає обвинувачення з боку Президента України і опозиції щодо нібито «поблажливості Фонду до уряду Тимошенко» і підтримки ним президентських амбіцій глави українського Кабінету Міністрів.

Російське видання «Комерсант» інформує про перебіг висування кандидатів на президентських виборах в Україні. Газета вважає, що два головних кандидати, Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, мало чим відрізняються один від одного, як за зовнішньополітичними програмами, так і за «економічними пропозиціями». Якщо, як зауважує «Комерсант», Віктор Янукович обирає «обережнішу риторику.., щоб не дражнити частину українців своєю прихильністю щодо Росії», то Тимошенко, за словами політолога Фесенка, «це сучасний Троцький. Вона готова йти до кінця в боротьбі за владу». «Комерсант» також цитує пересічних українців, котрі засвідчують своєрідне «змагання» між БЮТ і Партією регіонів щодо «купівлі» своїх прихильників напередодні січневих президентських виборів за 20-35 гривень.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG