Доступність посилання

ТОП новини

Друга кампанія Ющенка: з важелями впливу, але без рейтингу


Віктор Ющенко під час виступу у Хоружівці, 26 жовтня 2009 року.
Віктор Ющенко під час виступу у Хоружівці, 26 жовтня 2009 року.

Київ – У понеділок Президент України Віктор Ющенко у своєму рідному селі Хоружівка Сумської області отримав благословення на участь у президентських виборах. А 27 жовтня він подає документи на реєстрацію в Центральну виборчу комісію. Експерти зазначають, що в чинного президента шансів на переобрання мало. Проте він має можливості впливати на перебіг виборчої кампанії, а таких можливостей немає у більшості інших кандидатів.

Уперше Віктор Ющенко висувався в президенти на співочому полі столиці. Тепер він для цього прибув у рідне село Хоружівка Недригайлівського району Сумської області. Там, у храмі, побудованому коштом родини Ющенків, відбулося його благословення на участь у виборах глави держави. А у вівторок Віктор Ющенко має намір подати до ЦВК документи на реєстрацію кандидатом на посаду Президента.

Голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко повідомила, що чинний глава держави піде на вибори як самовисуванець. А очолювана ним партія «Наша Україна» лише підтримає його висунення і стане базою для розгортання виборчих штабів.

Експерти, посилаючись на дані соціологічних досліджень, кажуть, що шанси Ющенка потрапити у другий тур «близькі до нуля». На думку політолога Михайла Погребінського, деякі соціологи намагаються приписати чинному Президентові більше прихильників, ніж у нього є насправді. «Це люди які не сприймають ані Тимошенко, ані, тим більше, Яценюка, і для яких Тягнибок занадто радикальний, – охарактеризував політолог теперішніх симпатиків Віктора Ющенка. – Можливо, таких є трошки більше, ніж три відсотки. Але точно не шість, як це дає Інститут стратегічних досліджень».

Безперспективність зриву виборів

Проте, попри низький рейтинг, залишаючись чинним Президентом, Віктор Ющенко має багато важелів впливу на виборчий процес. Наприклад, Віктор Ющенко оскаржив у Конституційному Суді деякі положення нового закону про вибори. Відтак депутати змушені будуть внести зміни до цього закону.

Однак, на думку політолога Андрія Єрмолаєва, таким чином Президент навряд чи може суттєво вплинути на перебіг кампанії чи результати голосування.

«Чекати від Ющенка якоїсь комбінації, мені здається, не варто, – каже політолог. – Це йому і невигідно, і безперспективно. Навіть якщо процес виборів буде зірваний, а останнім часом було багато очікувань, що Президент може піти на це, – через кілька місяців знову треба буде йти на вибори. Ніхто не зможе цього відмінити. А його власні позиції можуть бути підірвані ще більше».

Попереду – фрустрація?


Багато політологів збігаються на думці, що Віктор Ющенко не потрапить до другого туру і не стане висловлюватися на користь одного з кандидатів. Бо для забезпечення свого політичного майбутнього Віктору Ющенку невигідно ставати союзником ані Юлії Тимошенко, ані Віктора Януковича.

Після президентських виборів перед Віктором Ющенком два шляхи. Або стати черговим громадсько-активним екс-президентом, або на чолі своєї партії далі змагатися за владу. Утриматися у великій політиці йому буде складно, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Не факт, що найближчим часом буде якийсь там Блок Ющенка, – зауважує політолог. – Віктор Андрійович із дуже великою ймовірністю програє президентські вибори. А десь рік після цього він буде, як кажуть, у глибокій фрустрації».

Політичне майбутнє Віктора Ющенка у значній мірі залежатиме від того, наскільки чесними і прозорими будуть президентські вибори.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG