Доступність посилання

ТОП новини

«Він» і «Вона» – у передчутті півфіналу


Київ – Віктор Янукович та Юлія Тимошенко прийшли до висування в Президенти в не найкращій політичній формі. Тому ні в Партії регіонів, ні, тим паче, у БЮТ не сподіваються на перемогу в першому турі. А він насправді багато в чому стане вирішальним.

Попри суттєві відмінності, у стилістиці з’їздів регіоналів та бютівців було щось невловимо схоже. Надто багато подібних деталей. Наприклад, на обох з’їздах делегати стояли. Якщо проведення з’їзду на ногах на Майдані було якось виправдане, то регіональний з’їзд у Міжнародному виставковому центрі виглядав надто вже новаторським. Провівши невеличке журналістське розслідування, з’ясував, що схожість можна списати на вплив американських піар-радників, послугами яких користуються обидві сторони.

Команди кандидатів пильно стежили за тим, як висувається їхній опонент. Як стало відомо авторові цих рядків, лише переглянувши трансляцію виступу Віктора Януковича, бютівці стали готувати «чистовики» своїх промов. До речі, їх неабияк втішило те, що Віктор Янукович під час висування прочитав з папірця доволі безбарвну промову. У цьому вони побачили для себе добрий знак.

З іншого боку, не встигла Юлія Тимошенко завершити свій виступ на Майдані, як регіонали вустами Ганни Герман одразу назвали промову Тимошенко екзальтованою і малозмістовною.

У своїх зауваженнях обидві сторони багато в чому мають рацію. Бо Юлія Тимошенко й Віктор Янукович прийшли до вирішального забігу не в найкращому стані.

Потаємна арифметика першого туру

БЮТ уже давно веде кампанію. Фактично, ще з весни-літа штаби «сердечників» мобілізовані і працюють. На свою користь вони можуть сказати, що їм вдалося не створити відчуття фальстарту, «здути» рейтинг Арсенія Яценюка, який певний час мало не наздогнав прем’єра, саме на користь свого кандидата. Натомість їм не вдалося зробити найголовнішого – зменшити розрив між Тимошенко і Януковичем. Зараз, згідно з даними соціологів, він становить близько 10 відсотків.

Від того, яким буде розрив між кандидатами в першому турі, значною мірою залежить подальший розвиток подій. Наприклад, якщо розрив між Януковичем і Тимошенко буде 3-5 відсотків, то б'ютівці впевнені у своїй перемозі. У БЮТ переконані, що в такому разі «Вона» підбере електорат більшості інших кандидатів, які переважно ближчі до неї, ніж до Януковича. Крім того, це «правильно» вплине на настрої тих, хто сумнівається у своєму виборі.

Якщо розрив становитиме 6-8 відсотків, то змагатися буде складно, але шанси на перемогу залишатимуться великими. Мовляв, тут багато чого вирішать дебати між Тимошенко і Януковичем. У тому, що ораторські здібності лідера БЮТ сильніші, наразі ніхто не сумнівається, навіть регіонали.

Проте, якщо розрив знизити не вдасться і він становитиме теперішні 10 відсотків, не кажучи вже про більший показник, то, як напівжартома-напівсерйозно кажуть супротивники Тимошенко, «Вона» неодмінно заговорить про те, що вибори сфальсифіковані, і почне зривати другий тур. При цьому їх найбільше непокоїть те, що у цьому Юлія Тимошенко може порозумітися … з Віктором Ющенком. Мовляв, так вони обоє втримають владу.

Б'ютівці такий сценарій, зрозуміло, відкидають, але визнають, що розрив у 10 і більше відсотків дуже ускладнить другий тур. Бо в такому разі інші кандидати побіжать домовлятися саме з Віктором Януковичем.

До речі, хоч би що не казали «сердечники» про змову Ющенка і Януковича проти «жінки з косою», але скидається на те, що чинний Президент наразі теж не визначився, з ким і на яких умовах домовлятися.

Успадкування Майдану

Б'ютівці нині підбадьорюють себе тим, що в них попереду ще три місяці, отже, час на зменшення розриву є. До того ж, Юлія Тимошенко на трьох останніх загальнонаціональних виборах брала більше голосів, ніж їй давали соціологи. Тож у БЮТ дуже сподіваються, що так станеться і цього разу.

Проводячи висунення Юлії Тимошенко на Майдані, б'ютівці намагалися виконати одразу декілька завдань. По-перше, показати, що сакральний для багатьох Майдан успадкувала саме «Вона». По-друге, показати учасникам заходу і телеглядачам (завдяки прямій трансляції) масовість підтримки кандидата. По-третє, заразити прихильників (зазначимо, що на Майдан звезли партактив із усіх регіонів, навіть із Криму привезли тисячу людей) – вірою в перемогу.

Завдання було виконане далеко не повністю. Юлія Тимошенко намагалася переконати, що вона – одна з нас. Мовляв, і жила довго в «хрущовці», і працювала колись дрібним бізнесменом і знає, як їм зараз важко і добре знає всі біди народу. Проте в переважної більшості людей вона стійко асоціюється не із дрібним бізнесом, а з корпорацією ЄЕСУ, не з «хрущовкою», а з елегантним вбранням. Перескакуючи з теми на тему, вона справді затягла свою промову (хоча, на відміну від опонента, не читала з папірця). У підсумку, чи варто дивуватися, що багатоголосого скандування «Юля!» не вийшло?

Проте застовпити за собою Майдан Юлії Тимошенко ніби вдалося. Очікується, що навіть Віктор Ющенко, змирившись зі втратою Майдану Незалежності, висуватиметься в президенти з Софійського майдану – тобто, апелюватиме вже до інших, до «національно-історичних» цінностей.

Об’єднати Україну – розбудити виборця

З’їзд Партії регіонів із висунення кандидата в Президенти проходив у столичному Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті. Це найбільша споруда в столиці, де відбуваються масові заходи. Проте з’їзд вражав своєю камерністю. Близько 600 делегатів зібралися у відносно невеличкому (як для площ Центру) відгородженому закутку. Журналістів туди не допустили – вони мусили спостерігати за з’їздом на плазмовому екрані, а спілкуватися з делегатами до чи після з’їзду. Аргументовано пояснити таку закритість з’їзду організатори не змогли. Можна лиш висловити припущення: присутній на заході депутат-регіонал (і найбагатший громадянин України) Ринат Ахметов не надто хотів відповідати на запитання журналістів.

Декларативна частина програми екс-прем’єра Віктора Януковича «Україна для людей» виглядає не гірше, ніж п’ятирічної давнини «10 кроків назустріч людям» Віктора Ющенка. Проте лідер Партії регіонів не навів жодного переконливого способу реалізації багатьох своїх обіцянок. Тож усі ці благі наміри виглядають як «обіцянка-цяцянка», але виборець уже не настільки наївний. Так само і чудове гасло кандидата «Об’єднаємо Україну» не викликає великої довіри, бо п’ять років тому цей самий кандидат фактично будував свою кампанію на розколі.

Після з’їзду був концерт для прихильників. Віктор Янукович, ефектно обсипаний конфетті, виступив тут перед симпатиками. Телеміст, що відбувся в рамках агітконцерту, мав продемонструвати єднання України довкола Віктора Януковича. Однак телеміст зачепив, крім Києва, лише південно-східні мегаполіси: Донецьк, Харків, Дніпропетровськ і Одесу, котрі традиційно прихильні до цього кандидата.

Із плазмового екрану, на якому було гасло про об’єднання України, до людей звернувся один із керівників Донецького виборчого штабу – Микола Левченко, молодий регіонал, відомий своїми заявами про те, що українська мова годиться лише для фольклорно-побутових тем, але не для високого мистецтва чи науки. Як такі люди об’єднають Україну, кожен може собі відповісти сам.

Щоправда, Віктор Янукович казав, що найбільший розкол – між владою і народом. Але Схід і Захід останнім часом теж дезінтегрувалися неабияк. А лідер Партії регіонів наразі продемонстрував лише регіональну підтримку. Для повноти вражень варто сказати про присутність на з’їзді Партії регіонів одіозного екс-депутата Олега Калашникова, який уславився нападом на знімальну групу одного з телеканалів. У розмові з Радіо Свобода пан Калашников із пафосом заявляв, що він «солдат партії» і робитиме те, що йому скажуть. І хоча регіоналам вистачить розуму не доручати йому роботу зі ЗМІ, все-таки долати з такою командою розколи буде важко.

Активістам платять мало, отож ентузіазму мало теж

Варто зазначити, що навіть на безкоштовний концерт з популярними виконавцями не зібрався повний зал. Публіка була в’ялою – відчувався повний брак ентузіазму. Мабуть, з огляду на це створили окремий вдягнутий в партійні кольори загін фанів, які демонстрували ейфорію і шалену підтримку «Лідерові». За цим криється значно більша проблема – пасивність електорату.

До речі, на позачергових парламентських виборах-2007 розчарований регіональний електорат не виявив активності.

Наразі штаби Партії регіонів лише розгортаються. Місцеві активісти дуже невдоволені, що у б'ютівців платять десь на третину більше. Відповідно, регіональні структури демонструють меншу активність. Схоже, що регіонали і не збираються розгортати таку агітаційну активність, як їхні головні опоненти. Краще, ніж будь-яка агітація за них, грає складна економічна ситуація в державі, намагання уряду приховати безробіття...

Проте Віктор Янукович не дуже зручно почуває себе як опозиційний лідер. А його електорат виявляє загрозливо пасивні настрої, хоча і не «перетікає» до опонента. Тож штаби кандидата міркують над тим, як мобілізувати свого виборця вже у першому турі.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG