Доступність посилання

ТОП новини

Донецька влада вважає проект бюджету-2010 нездійсненним


Донецьк – У Донецьку йде активне обговорення кошторису області на наступний, 2010-ий рік. Проект бюджету, пропонований урядом, може перетворити область на «дотаційного донора», вважає голова облради Анатолій Близнюк. Через те депутати обіцяють зробити все, щоб не ухвалювати нинішній варіант кошторису.

«Антикризовий Держбюджет» значно переоцінює економічні можливості регіонів у 2010 році – такої думки про проект фінансового документу депутати Донецької обласної ради. Не погодитись із ним вони змушені з декількох причин.

По-перше, держбюджет-2010 передбачає безпосереднє фінансування селищних кошторисів, яке обминає райони, міста та області. Таким чином, тільки у Донецькій області кількість місцевих бюджетів зростає із 46 до 404. Всі обчислення за ними будуть розглядатись у Києві – це збільшує централізацію влади і зменшує самодостатність регіонів, впевнені донецькі депутати.

Інший чинник – занадто оптимістичні прогнози на майбутнє.

В останні три роки Донецька область мала стабільні прибутки, і навіть кризовий 2008 рік закінчила з позитивним показником – 10 млрд. гривень прибутків. У 2009 році збитки становитимуть 4 млрд. гривень. В цій ситуації прогнози Міністерства фінансів виглядають нездійсненними, каже начальник управління фінансів Донецької облдержадміністрації Михайло Скарга.

«Ми порахували цифри. Виходить, якщо нам виконувати показники Міністерства фінансів, потрібно, щоб у Донецькій області зростання фонду оплати праці було на рівні 26 % до попереднього року», – зазначив начальник управління фінансів Донецької облдержадміністрації.

Донецькі депутати готові саботувати

Михайло Скарга впевнений, що за найкращих економічних умов максимальне зростання цього показника сягатиме не більше 5 %.

У разі, якщо проект бюджету ухвалять у Верховній Раді, донецькі депутати обіцяють саботувати це рішення. Спікер Донецької обласної ради Анатолій Близнюк заявив: «Ми будемо робити все, щоб цей бюджет не ухвалювати – сто відсотків».

За словами Анатолія Близнюка, з іншого боку, Донецькій області вистачить витривалості, аби пережити 2010 рік із будь-яким бюджетом, або взагалі без нього. Значні кошти обласної скарбниці нині є законсервованими на депозитних рахунках п’яти банків, три з яких, щоправда, перебувають на межі банкрутства. На повернення цих грошей і сподівається місцева влада.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG