Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна кампанія стартувала атаками на Віктора Ющенка (європейська преса)


Прага – Більшість європейських газет вважають, що у президентських передвиборних перегонах в Україні нічого якісно нового не сталося. Оглядачі зауважують, що, як і задовго до висування кандидатів на виборах 17 січня 2010 року, старт цього процесу ознаменувався новими нападками більшості висунутих нині кандидатів на нинішнього Президента Віктора Ющенка. Чимало експертів сумніваються, що такими чином комусь із кандидатів вдасться суттєво підвищити свій рейтинг. Також нагадують, що чимало з критиканів Президента самі допомагали йому прийти до влади, а потім покинули його.

Так, польська «Жечпосполита» наводить слова українського політолога Костя Бондаренка, який сумнівається у тому, що Юлія Тимошенко саме критикою Ющенка і показним дистанціюванням від нього зможе щось виграти, «це важко уявити, бо вона ж сама допомогла йому прийти до влади»,– наголошує Бондаренко. Видання також вважає, що двоє лідируючих кандидатів, «регіонал» Віктор Янукович і нинішній прем’єр Юлія Тимошенко нічим не відрізняються один від одного. Польська газета відзначає, що обоє експлуатують тезу членства України в ЄС, дистанціюються від вступу до НАТО і клянуться у «партнерській вірності Росії». «Жечпосполита» також наголосила, що одним із довірених політиків у Тимошенко нині є Леонід Кравчук, перший Президент незалежної України, «котрий був членом соціал-демократичної (об’єднаної) партії, ворожої Помаранчевій революції».

«Москоу Таймз» зауважує, що чимало з колишніх противників Віктора Януковича у 2004 році, нині «вбачають у його перемозі в січні найкращий і останній спосіб не дати Тимошенко здобути абсолютний контроль над країною». Газета також висловлює твердження «багатьох, особисто знайомих з Юлією, котрі переконані, якщо вона переможе на виборах, то намагатиметься встановити авторитарний режим, подібний до режиму Путіна». Автор цієї статті в «Москоу Таймз», Євген Кисельов, також наводить твердження про те, що «Тимошенко відкрито захоплюється Путіним як політиком і прагне копіювати його». Цей політичний аналітик також губиться в здогадах, як нинішній Президент України сподівається перемагати на наступних виборах зі своїм 3-відсотковим рейтингом. Разом з тим Кисельов наголошує, що всі негативи Ющенка так чи інакше негативно відобразяться на Тимошенко, бо «якби Помаранчева революція провалилася, то Тимошенко не була б Прем’єр-міністром». Автор цієї публікації в «Москоу Таймз» також поки що не бачить реальних підстав у Тимошенко, котрі б допомогли їй подолати 12-відсоткове відставання від рейтингу Віктора Януковича.

Вже згадана «Жечпосполита» інформує сьогодні, що Віктор Ющенко стартує на цих виборах «без партійної підтримки». Газета також цитує депутата від «Нашої України Ксенію Ляпіну, котра вважає, що Президент традиційно стартував нині, як і в 2004 році, шляхом самовисування і не виключає, що «Наша Україна» підтримає на цих виборах саме Віктора Ющенка. «Жечпосполита» також наголошує, що колишній соратник Ющенка і лідер Руху Борис Тарасюк нині в таборі Юлії Тимошенко. Польське видання наводить оцінки експертів, котрі вважають, що «Ющенко занадто переоцінив свої сили і можливості. Він призвів до розколу в «Нашій Україні», що стало його чи не найбільшою помилкою». Газета також зауважує, що за останніми опитуваннями, Віктор Ющенко набирає від 3 до 7 відсотків голосів виборців.

Російська «Нєзавісімая газета», окрім констатації ідентичності програм Тимошенко та Януковича, наводить оцінки політологів про неспроможність будь-кого, хто переможе на січневих виборах в Україні, суттєво вплинути на ситуацію у російсько-українських стосунках, зокрема, щодо Криму, і проблеми ці залишаться невирішеними аж до «наступних президентських виборів, коли Захід, вирішивши свої власні економічні проблеми, знову зверне увагу на стратегічно вигідне географічне становище України».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG