Доступність посилання

ТОП новини

США, мабуть, буде трохи легше працювати з Тимошенко як можливим президентом – Теммі Лінч


Теммі Лінч
Теммі Лінч

Прага – Незважаючи на початок передвиборної кампанії, Президент України Віктор Ющенко має діяти відповідально, накласти вето на закон про підвищення соціальних стандартів. Таку думку в розмові з Радіо Свобода висловила американський політолог Теммі Лінч, яка є старшим науковим співробітником Інституту дослідження конфліктів, ідеології й політики Бостонського університету. Теммі Лінч також вважає, що поліпшення українсько-американських відносин залежить не від результатів президентських перегонів, а від того, чи буде в Україні порядок.

Закон про підвищення соціальних стандартів підриває український бюджет і шкодить співпраці України з Міжнародним валютним фондом, тому його треба негайно скасувати, вважає Теммі Лінч. Американський оглядач дивується, чому Президент Віктор Ющенко досі цього не зробив, а натомість разом із Партією регіонів він звинувачує МВФ у підтримці уряду Юлії Тимошенко з політичних міркувань. «Щиро кажучи, я здивована, коли Президент Ющенко каже, що Тимошенко обрана Америкою, адже це Ющенко туди їздив, отримував там медалі і здобув там найбільше підтримки за останні п’ять років», – говорить Теммі Лінч.

Американський політолог вважає, що звинувачення про поблажливе ставлення МВФ до нинішнього уряду є передвиборною риторикою. Насправді, Україна не виконала всіх своїх обіцянок, які вона дала міжнародним фінансистам. Але МВФ також закриває очі на порушення в інших державах, бо змушений бути гнучкішим в умовах світової економічної кризи, зазначає Теммі Лінч.

Нині, за її словами, Президент України має велику спокусу ізолювати Юлію Тимошенко, представивши її як єдиного кандидата, який виступає проти підвищення соціальних виплат. Але в такому разі Віктор Ющенко перекреслить свої власні запевнення про фіскальну дисципліну. «Він мав відразу ж накласти вето на цей законопроект. Прикро, коли такі важливі речі для країни стають політичними ігрищами», – зауважує оглядач.

Американцям потрібна ясність

У розмові з Радіо Свобода американський політолог також оцінила можливий розвиток відносин Києва з Вашингтоном і Москвою.

Теммі Лінч вважає, що нині українсько-американські відносини зазнають найгірших часів від 2005 року. У Сполучених Штатах втомилися від виснажливої боротьби між Президентом і Прем’єр-міністром, а від президентських виборів в Україні очікують, передовсім, нормалізації становища у владі.

«В американців є робочі відносини з Тимошенко і були певні результати, тому з нею буде, мабуть, трохи легше. Робочі відносини з Януковичем, коли він був прем’єром, не були блискучими, але сторони також працювали разом. Я думаю, що для того, що відносини поліпшилися, потрібна ясність – хто несе відповідальність в Україні, і гарантії, що реформи підуть вперед. І це буде мати більше значення ніж те, хто виграє», – наголошує Теммі Лінч.

Який же позитив від діяльності Тимошенко бачать за океаном? Теммі Лінч зараховує сюди той факт, що Україна вчасно розраховується за російський газ. Хоча січневі газові угоди з Москвою суперечливі, для американців важливо, що лідери України й Росії все-таки таки змогли домовитися. Крім цього, позитивом Тимошенко називають і те, що вона домовилася з Євросоюзом про початок модернізації української газотранспортної системи і провела перші успішні переговори з Міжнародним валютним фондом, щоб стабілізувати українську економіку.

Росія виставить рахунок після Нового року

Політолог із Бостонського університету вважає, що головні кандидати на президента України значно м’якше ставляться до Росії, ніж нинішній господар Банкової. Це стосується і згортання інтеграції України в НАТО, і газових питань. Якою ж буде ціна за намагання не дратувати потужного сусіда, очевидно, стане відомо наступного року.

«Нариватися на бійку з Росією не дуже мудро. Водночас є загроза віддати Росії забагато. Це дуже тонка межа. Після виборів це питання постане руба. Що захоче Росія в обмін на те, що переважно тримається осторонь виборчого процесу? Чого Москва очікує від українських політиків після виборів?» – запитує Теммі Лінч.

Дотепер Москва, за її оцінкою, наполягала на захисті щонайменше двох своїх ключових інтересів в Україні, а саме на продовженні оренди Чорноморського флоту в Севастополі і на фактичному контролі над українською газотранспортною мережею.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG