Доступність посилання

ТОП новини

Українська митниця модернізується


Митниця на кордрні з Молдовою, 2009 р.
Митниця на кордрні з Молдовою, 2009 р.

Київ – Процедура митного контролю в Україні наразі складна і тривала. Проте у Державній митній службі обіцяють незабаром суттєво пришвидшити цю процедуру – завдяки багатофункціональній комплексній системі «Електронна митниця».

Проект «Електронна митниця» започаткували ще у 2005 році. Відтоді, кажуть у Державній митній службі, вдосконалили телекомунікаційну систему та розробили комплексний захист. У планах – зокрема створення єдиної мережі електронного документообігу між митними органами та забезпечення сумісності із транзитною системою Євросоюзу.

Митниця без корупції


Основна мета «Електронної митниці» – спростити процедури митного контролю. Голова Державної митної служби Анатолій Макаренко розповів, що проект уже тестують на декількох митницях.

За його словами, автоматизувати митний контроль на українських кордонах необхідно якнайшвидше. Як наслідок, каже Анатолій Макаренко, матимемо суттєве прискорення митних процедур, а також зменшення ризиків контрабанди і корупції.

«Мінімізація бюрократичних процедур, суб’єктивного фактору і, як наслідок, ліквідація корупційних ризиків, і є та мета, яку ми закладаємо в основу програму «Електронна митниця», – наголошує голова Державної митної служби.

На заваді – людський фактор

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін систему «Електронна митниця» загалом оцінює позитивно. На думку депутата, проект відчутно убезпечить не лише українські кордони, але й внутрішній ринок.

За словами Сергія Терьохіна, проблемою досі залишається вартість програми. «Аби впровадити таку систему, необхідний відповідний рядок у бюджеті, – каже він. – На жаль, такого рядка немає. Я сподіваюся, що наступного року будуть виділені кошти, оскільки суми, порівняно з очікуваним ефектом, арифметично малі».

Окрім того, зазначає депутат, на заваді ефективній роботі програми може стати так званий людський фактор. Сергій Терьохін розповів, що були випадки, коли встановлені апарати за короткий час ставали несправними – з невідомих причин. «Якщо вводити таку систему, потрібен все-таки жорсткий контроль над митниками, які безпосередньо контактують з імпортерами», – зауважує парламентарій.

Вартість першої стадії проекту – понад півтора мільярда гривень. Її планують завершити менш ніж за чотири роки. Водночас одна з нинішніх розробок у рамках програми – єдина міждержавна мережа документообігу, яка дозволить митній службі знати заздалегідь, який товар за кілька годин перетинатиме український кордон.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG