Доступність посилання

ТОП новини

Спалах грипу в Галичині. Є 10 смертельних випадків


Тернопіль – Попри те, що в Тернополі не оголошена надзвичайна ситуація, але кількість хворих на грип критична. На 10 тисяч населення майже 270 хворих на вірус невідомого походження. Сьогодні у Тернопіль прибувають фахівці науково-дослідного інституту епідеміології та інфекційних хвороб з Києва, які досліджуватимуть, яким вірусом захворіли мешканці Тернопільщини.

Висока температура, легені немов горять – це ознаки невідомого грипу. Він «повалив» більше 10 тисяч людей в області. Серед населення паніка, вона ще й посилюється через недостовірну інформацію, яка лунає від чиновників медицини.
Міністерство охорони здоров’я звернуло увагу на ситуацію в області лише 27 жовтня. Ще 26 жовтня Міністерство охорони здоров’я інформувало на своєму сайті, що « показники захворюваності на грип та ГРІ перебували на неепідемічному рівні».Уже було відомо, що семеро людей померли.

На сьогодні їх 10, цю інформацію підтвердив Радіо Свобода тернопільський лікар, який попросив його не називати.
Те, що смертельні випадки є – цей факт підтвердив начальник Головного управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Богдан Ониськів. Він заявив, що померли молоді, фізично здорові люди. Натомість обласна санепідемстанція не забарилась із заявою, що люди померли не від грипу, а мали ускладнення зі здоров’ям. Але як тоді пояснити той факт, що усі вони захворіли на грип? Головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол таки припускає, що смерть людей на Тернопільщині «викликана респіраторною вірусною інфекцією». Лікарі погано діагностували, лікування не давало ефекту через те, що громадяни пізно звернулись за медичною допомогою.
Спостерігається підвищення рівня захворюваності у Львові (81,73%), Києві (9,33%), Вінниці (5,38%), Дніпропетровську (2,60%), Запоріжжі (10,32%), Одесі (4,73%) та Чернігові (5,37%). Поряд з цим спостерігається зниження захворюваності у Харкові (-4,63%), Донецьку (-10,14%) та Сімферополі (-0,98%) у порівнянні з попереднім тижнем.


Лише через тиждень – два можна буде встановити штам грипу. Остаточні результати надійдуть з Лондона, бо саме там дають офіційне підтвердження щодо вірусу свинячого грипу.

Хворіють люди середнього віку і вагітні жінки

Спалах гострої респіраторної інфекції в області триває два тижні. У школах і садочках оголошений карантин, 27 жовтня припинили навчання в деяких вишах. Протягом цього часу спалах грипу не зменшувався, а навпаки, хворих ставало дедалі більше.

Хворіють переважно люди середнього віку і жінки на останніх місцях вагітності, а які цей вірус матиме наслідки для плоду, цього не коментує ніхто.

Медики в Тернополі кажуть, що хворіють люди зі слабкою імунною системою і ті, які найбільше бувають серед людей, не зважають на захворювання, пізно звернулись до лікарів.

Вірус міг привезти заробітчанин

Є припущення, що вірус міг привезти хтось із заробітчан. Адже відомо, що чимало мешканців Тернопільщини зараз повертаються з сезонних робіт з Росії. А в Москві уже виявлено випадки захворювання на свинячий грип.

Втім, як тернопільські начальники від медицини, так і головний державний санітарний лікар Олександр Біловол в один голос заявляють, що в Тернополі й області немає жодного випадку з підозрою на свинячий грип. Хворі, які померли, не перебували в державах, де є осередки грипу А-H1N1. До того ж, люди мешкали в різних містах області.

Ще одне припущення, що могло стати причиною спалаху невідомого захворювання, неофіційно називають і той факт, що тривалий час влітку у Тернополі не вивозили сміття і люди могли підхопити інфекцію, відтак їхня імунна система ослабла. Тим паче, що тоді зросла кількість пацієнтів з хворобами шлунково-кишкового тракту. Це підтвердив Радіо Свобода один із керівників тернопільського управління охорони здоров’я. Натомість санепідеміологи Тернополя офіційно це заперечують. До того ж водозабір, з якого Тернопіль отримує воду, розташований поруч зі сміттєзвалищем. Уже цей факт заперечити неможливо. Але, за словами лікарів, походження невідомого вірусу тільки від людини.

Тернопіль не має інфекційного шпиталю

Гострою вірусною інфекцією вражені найбільше число мешканців Тернополя, а також Чортківського, Теребовлянського, Гусятинського, Борщівського районів області.

На сьогодні обстежено 175 хворих, в яких були взяті різноманітні аналізи. Згідно з якими провели понад тисячу досліджень. Вони показали, що грип типу А виявлено у 9 осіб, у 50 – парагрип, рино-синтинціальний вірус – 11, аденовірус – 1.

Міністерством охорони здоров’я 27 жовтня, коли два тижні люди уже хворіють, створена комісія, яка вивчатиме ситуаціїю а області.

Однак, Тернопіль – чи не єдиний обласний центр, який не має інфекційного шпиталю ані для дорослих, ані для дітей. При міській лікарні є інфекційне відділення на 60 ліжок, ще 10 місць облаштували на випадок свинячого грипу. Тобто, 70 ліжок на населення усієї області, а це на 1 090 891 людину.

(Тернопіль – Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG