Доступність посилання

ТОП новини

Попит на гривню. В Україні перестали скуповувати валюту


За даними Національного банку, у жовтні українці купили на третину менше доларів, євро, фунтів стерлінгів та іншої іноземної валюти, ніж у вересні. НБУ констатує зміцнення гривні. Чи справді українці знову повірили в національну валюту? Що далі відбуватиметься із курсом гривні?

За минулий місяць курс гривні зміцнився у середньому на 1%

Національний банк України повідомляє, що за минулий місяць курс гривні щодо американської валюти зміцнився у середньому на понад 1% до 8,2 гривні за долар. Ситуація на валютному ринку стабілізувалася, населення заспокоїлось і не женеться за валютою, про це розповів у коментарі Радіо Свобода директор департаменту зовнішньоекономічних стосунків НБУ Сергій Круглик. «По-перше, немає великих об’ємів гривні тобто сьогодні є недостача в гривні, яку хотіли б мати, але її багато немає. По-друге, закінчились усі відпустки у населення і немає ніяких політичних звинувачень щодо банків, тому й немає негативних сигналів на ринку. Таким чином прислів’я «гроші люблять тишу» спрацьовує, як можна краще. Адже сьогодні попит і пропозиція збалансовані, тому є стабільність на ринку».

Але українці продовжують заощаджувати в іноземній валюті

Доларовий ажіотаж в Україні не вщух, всупереч запевненням НБУ, переконаний економіст Володимир Лановий. Українці й далі заощаджують саме в іноземній, а не у національній валюті. «Обмін гривневих заощаджень на долари триває. Стабільність (у другій половині вересня і в жовтні) пов’язана з тим, що Національний банк почав більше продавати валюти зі своїх резервів. У серпні він продав один мільярд, а зараз – 1,2 мільярда доларів. Він активніше почав контролювати курс, частіше виходити на ринок і за рахунок його продажів ми маємо номінальну стабільність валютного курсу. Поки що іншими засобами такої стабільності ще не досягнуто»,– пояснює Володимир Лановий.

Киянин Іван працює у торгівлі, та, незважаючи на фінансову кризу, продовжує одержувати зарплату в іноземній валюті. Каже, що завдяки такому «розумінню» керівництва йому вдалося зберегти третину своєї зарплати. «800 доларів зарплати я отримую в іноземній валюті, тому в мене є чітка фінансова стабільність. Якщо б я отримував її в гривні – мабуть, не вистачило б і на продукти харчування, які щодня дорожчають. А долар у час виборів може коштувати 10 гривень чи й більше».

Стабілізація гривні на 99% залежить від Нацбанку

Число українців, які роблять вклади у банки, знову стало більшати, констатує радник одного з комерційних банків України Ярослав Солтис. За його словами, люди знову повірили у гривню і сьогодні більше 50% вкладів роблять у гривнях. «Я думаю, одна із причин – посилення гривні (декого із Нацбанку почали викликати в прокуратуру). Коли давали гривню по некоректному курсу некоректним банкам, які мали проблеми, і ці банки не кредитували економіку, а виходили на ринок для скупівлі доларів – це була дестабілізація гривні. Стабілізація гривні залежить на 99% від Національного банку», – зазначив Ярослав Солтис.

У Національному банку відкидають закиди у нібито дестабілізації гривні. Водночас директор департаменту зовнішньоекономічних стосунків НБУ Сергій Круглик закликає не перебільшувати роль Нацбанку на валютному ринку. «Національний банк не бере участі на міжбанківських торгах. Він бере участь тільки в спеціалізованих аукціонах для погашення кредитних зобов’язань населення у твердій валюті». За даними Сергія Круглика, на цих аукціонах Нацбанк використовує приблизно такі об’єми валюти: по середах – близько 50 мільйонів, по п’ятницях – до 30 мільйонів.

Що може бути далі з українською національною валютою?


Коливання гривні за останні роки були неабиякими, від стабільного утримування рівня «п’ять до одного» до різкого обвалу. Наразі ситуація закріпилася на позначці 8,2 гривень за долар.

Зміцнення гривні може принести не тільки позитивні, а й негативні наслідки, зазначає економіст, колишній перший заступник прем'єра Володимир Лановий. «На жаль, у вересні зменшилися обсяги виробництва металургії (порівняно з серпнем на 7%), яка від початку року відновлювалася завдяки падінню курсу. Нацбанк має почати збільшувати грошову масу. Але яким чином і наскільки він уміло це буде здійснювати, щоб знову не провалювати курс гривні? Це вже питання до нашого грошового регулятора, але поки що він не показав такої вдачі».

Що може бути далі з українською національною валютою, директор департаменту зовнішньоекономічних стосунків НБУ Сергій Круглик прогнозувати не став. Він окреслив можливі сценарії подальших змін курсу. «Ті, хто дають прогнози, або непрофесіонали, або провокатори. Тому що в кризовий період розвитку економіки, коливання гривні залежить від тисячі факторів. Наприклад, якщо сьогодні прийдуть великі іноземні інвестиції і цей потік валюти потрібно буде якось абсорбувати, буде повністю перевищена пропозиція над тим попитом і буде подальше укріплення. Або навпаки, валюти зовсім не буде, але платежі потрібно буде платити (в тому числі сплачувати кредитні зобов’язання), а для цього необхідно буде мати багато доларів».

Тим часом відтік депозитів у вересні склав 1,2 мільярда гривень. Загальний обсяг внесків скоротився за рік на 11% – до 318 мільярдів гривень.


Якби Ви мали на це гроші, то відкрили б депозит саме у гривнях? Чи довіряєте зараз національній валюті та українським банкам?
Галина, менеджер: Я своїх грошей ніколи не вкладала в українські банки. Мені здається, що гроші можуть пропасти. А збереження треба тримати і в доларах, і в євро.
Вадим, звукорежисер: Я долару більше довіряю, ніж гривні, адже він більш стабільний. А банкам поки що вірю усім, бо в мене не було випадків, коли б вони мене обманули.
Вікторія, студентка: Я далеко не всім банкам довіряю, лише найбільшим. А валюту обираю іноземну, бо всі ціни залежать нині від долара.
Володимир, пенсіонер: Я користуюся послугами національного Ощадбанку, бо там я отримую пенсію. А валюту визнаю – лише українську гривню, бо іншою в магазині не розрахуєшся.
Ганна, бухгалтер: Я довіряю іноземній валюті (долар, євро), а банкам взагалі не довіряю. Мене вони ще не обманювали, але я їм все одно не вірю.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG