Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія нелегальних мігрантів на Тисі


Будапешт – Угорські рибалки у нижній течії річки Тиса натрапили на кілька трупів біженців із Косова, які намагалися переправитись через прикордонну ріку з сербського боку на угорський. Місцева поліція провадить розслідування. Відомо, що загинуло 9 осіб.

Тіла албанців – 10-літньої дівчинки і молодого чоловіка – випадково побачив у ріці з берега рибалка. Він повідомив про них місцеву поліцію. Тим часом сербські прикордонники витягли з Тиси ще один труп молодого албанця. Вони вважають, що загиблі могли бути членами групи втікачів з 18-ти осіб, які два тижні тому перекинулися на човні в районі сербського міста Суботиця.

Досі вдалося знайти 9 трупів по обидва боки річки, приблизно 30-ма кілометрами нижче від Суботиці за течією. Живими залишилися всього двоє – молодий чоловік і його маленька донька. Їм пощастило таки перебратися на угорський бік ріки.

Протореними стежками...

Рибалки шкодують, що люди загинули. «Я тут знаходився, коли на берег витягли перший труп. Я не знаю про них нічого, тільки з газети і телевізора довідався більше про них...», – сказав один із них, літній воєводинський угорець Шандор Ґомбош.

Преса у Приштині повідомляє, що ці втікачі з Косова насправді не тому потрапили у холодну ріку, що перевернувся їхній човен. Вони побачили прожектор угорських прикордонників, й тому самі почали стрибати у Тису, щоб їх не вистежили з берега. Між тим місцеві рибалки свідчать про інше. Вони нібито знайшли на сербському березі чийсь верхній одяг, взуття і навіть дитячі іграшки. Жителі Суботиці не тільки знають про втікачів, а навіть розповідають, скільки тисяч євро платять албанці своїм провідникам за нелегальну переправу через Тису.

Трагедія нелегалів не є поодиноким випадком


На угорському боці у прикордонному містечку Рьоске жителі вже звикли до численних порушників кордону і рідко повідомляють про них у поліцію, оскільки берег Тиси постійно патрулюють змішані наряди прикордонників і стражів порядку. Але дехто і скаржиться на нелегальних мігрантів, бо ті часом намагаються поцупити у місцевих їхні автомобілі.

Представник регіонального відділення комісії ООН у справах біженців Золтан Тоот, коментуючи трагічний випадок на Тисі, зазначив: «Найжахливіше те, що ця подія не є ані безпрецедентною, ані якоюсь особливою. В Угорщині вже не вперше нелегали топляться у Тисі. Останній випадок стався на угорсько-українському кордоні...Так само і по всьому світі спостерігаємо цей процес. Скажімо, 2007 року із Сомалі намагалися переплисти човнами Аденську протоку в бік Ємену 30 тисяч біженців, із яких близько 1400 осіб загинули....»

Представник прикордонної служби Сербії Младен Мрдаль повідомив, що в Суботицю і далі, вже до країн ЄС, пролягає основний шлях нелегальних втікачів. Косовські мігранти, за його словами, найбільше потерпають від злиднів, адже за межею бідності у краї перебуває від 30 до 40 відсотків населення. Зазвичай втікачі платять провідникам по 2-3 тисячі євро за одну сім’ю, щоб тільки перейти «на Захід». За останні 20 років із Косово мігрувало до півмільйона мешканців краю. Найбільше тікають в сусідні Албанію або до Угорщини.

(Будапешт – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG