Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет може почати обходитися без латинки


Інтернет-корпорація з наданих імен і чисел, або ICANN
Інтернет-корпорація з наданих імен і чисел, або ICANN

Прага – Сьогодні (у п’ятницю) інтернет може зазнати значної зміни. Правління організації, що координує систему адрес в інтернеті, голосуватиме і, як очікують, може затвердити можливість реєструвати інтернет-адреси повністю без використання латинки, літерами інших мов.

Із близько 1 мільярда 600 мільйонів нинішніх користувачів інтернету в світі понад половина вживає мови, що не користуються латинкою. Тим часом уся структура інтернету, який створили свого часу англомовні люди, була розрахована спершу на використання тільки латинки.

І от сьогодні рада директорів Інтернет-корпорації з наданих імен і чисел, або ICANN, має вирішити, чи схвалити запровадження інтернаціональних доменних імен – інтернет-адрес, які можна було б повністю записати без жодної латинської літери.

Речник ICANN Брад Вайт в інтерв’ю Радіо Свобода пояснює: «Ідеться про привнесення інтернаціональних доменних імен у ту частину інтернет-адрес, що праворуч від крапки – в домени верхнього рівня. Спершу про те, щоб упоратися з цим на рівні доменів, які позначають країни, а вже потім розширитися й на те, що ми називаємо загальними доменами верхнього рівня».

Власне кажучи, можливість писати частину адреси літерами нелатинських абеток існує вже кілька років. Наприклад, є і працюють, хоч і не мають змістовного наповнення, адреси імена.com, анекдоти.com чи гороскопи.com. Але коли першу частину вже можна писати, як у цих прикладах, українськими літерами (а в Китаї, скажімо, – китайськими знаками), то закінчення адреси – ті самі домени верхнього рівня – досі можуть бути тільки латинкою, чи то національні домени країн, як-то .ua для України, чи то загальні, як .com, .org чи .net.

Зміни будуть десь скоро, десь не дуже

Поспішати з запровадженням проекту, якщо його схвалять, не збираються. Це розтягнеться на кілька років, хоча перші зміни можуть стати помітні вже наступного місяця.

Кілька країн, серед яких Китай, Греція, Болгарія, але також і Росія, уже нині чекають – не дочекаються, коли їм дозволять зареєструвати їхні нові національні домени. Зокрема, Росія, що нині має домен .ru (латинкою), вже затвердила державну програму розвитку свого нового майбутнього домену .рф (російськими літерами, від «Російська Федерація»).

Україна ж досі до кінця не владнала принципи роботи свого «звичного» домену .ua. А про державну політику щодо нового, кириличного, наразі, як виглядає, не йдеться.

А тим часом одна приватна харківська компанія вже майже рік як пропонує реєструвати українськомовні адреси в придуманих нею «доменах» .укр і .блог – ще й не знаючи, чи будуть такі адреси колись дозволені офіційно…

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG