Доступність посилання

ТОП новини

Еквадорська троянда і Росія


Росія - Російський президент Дмитро Медведєв (праворуч) та президент Еквадору Рафаель Корреа під час спільної прес-конференції після закінчення переговорів у Кремлі, Москва, 29 жовтня 2009 року.
Росія - Російський президент Дмитро Медведєв (праворуч) та президент Еквадору Рафаель Корреа під час спільної прес-конференції після закінчення переговорів у Кремлі, Москва, 29 жовтня 2009 року.
«Сподіваюсь, що еквадорські троянди колись доберуться до Владивостока», – сказав президент Еквадору Рафаель Корреа президенту Росії Дмитру Медведєву. Офіційні російські ЗМІ у захваті, вони розповідають, наскільки серйозною є кількість еквадорських троянд на світовому ринку квітів і повідомляють, що насправді ці квіти можна побачити в Росії. Проте поставляють їх через Голландію, а ось коли Росія і Еквадор організують прямі рейси по доставці еквадорських квітів, ціна букету може і зменшитись. Який подарунок для російських жінок до свята 8 березня! Скільки дешевих квітів можна буде подарувати друзям і коханим! Президент Корреа вчасно приїхав до Москви.

Розмова про троянди зовсім не виглядає анекдотичною. Ніякого конкретного змісту у перебуванні в Москві еквадорського президента просто не було. Навіть про квіти, які колись долетять із Кіто до Владивостока без транзиту в Амстердамі, Рафаель Корреа говорив якось невпевнено, усвідомлюючи, мабуть, як небезпечно зруйнувати відпрацьовану роками технологію збереження тендітного товару.

Однак російському політичному керівництву треба якось пояснити співгромадянам свої тісні контакти із лівацькими режимами Латинської Америки. Адже останнім часом створюється враження, що Росія розташована не в Євразії, а саме в Латинській Америці. Що Венесуела, Нікарагуа чи Еквадор – сусіди Росії. Адже зараз на них звертають набагато більше уваги, ніж на сусідні країни.

Еквадор стане наступним, хто визнає незалежність грузинських автономій?


Із українським президентом можна впевнено не зустрічатися, немов би це він у Латинській Америці. А от із латиноамериканськими керівниками зустрічаються як з найкращими друзями і...сусідами. Саме в Латинську Америку останнім часом кілька разів приїздили високопоставлені високопосадовці – найближчий соратник Володимира Путіна, заступник голови уряду Росії Ігор Сєчін та секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев. Саме президенти Венесуели та Нікарагуа визнали незалежність грузинських автономій. А тепер такого кроку очікують від президента Еквадору. Адже пан Корреа приїхав до Москви не просто так. Він потребує кредитів, інакше еквадорську економіку, що постраждала від популістських експериментів свого керівництва, не врятувати.

Звичайно, жебраки – це тільки на користь Рафаелю Корреа, однак розлючені жебраки – це вже небезпечно, можуть й іншого авантюриста обрати президентом...

Але кредити Москва просто так не дає – тільки під політичні поступки. Проте так прямо сказати це по телевізору – зась. Ось і починаються розповіді про еквадорські троянди: ми їм – гроші, вони нам – квіти.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG