Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко подав до Верховної Ради проект змін до закону про вибори Президента


Президент Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді внести зміни до законодавчих актів щодо виборів Президента з урахуванням рішення Конституційного Суду від 19 жовтня 2009 року і рекомендацій Венеціанської комісії.

Його проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України» розміщено на сайті Верховної Ради як зареєстрований у п’ятницю.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошено, що зміни пропонуються в частині утворення виборчих дільниць, порядку утворення та організації роботи виборчих комісій, уточнення списків виборців, в тому числі на закордонних виборчих дільницях, ведення передвиборної агітації, порядку виготовлення та передачі виборчим комісіям виборчих бюлетенів, організації голосування, підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу, окремого закордонного виборчого округу та результатів виборів Президента України, офіційного оголошення результатів виборів.

Ющенко, наголошується в пояснювальній записці, також пропонує внести зміни в частині »забезпечення судового захисту виборчих прав громадян України, усунення недоліків законодавчого регулювання порядку оскарження порушень на виборах Президента з урахуванням позицій Конституційного Суду.

Крім того, Президент пропонує на виконання рекомендацій міжнародних організацій доповнити Закон «Про вибори Президента України» положеннями, які надають можливість здійснення спостереження за ходом виборчого процесу офіційним спостерігачам від громадських організацій.

19 жовтня Конституційний Суд своїм рішенням від визнав неконституційними низку положень нової редакції закону про вибори Президента України.

Серйозні застереження до цього тексту закону висловила і Венеціанська комісія Ради Європи, що є дорадчим органом цього міжнародного правозахисного об’єднання з конституційних питань.
XS
SM
MD
LG