Доступність посилання

ТОП новини

КУЛЬТ-МАЙДАН на Свободі: Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» змінить прописку?


Павло Вольвач
Павло Вольвач

Київ – У Президента України стає все більше «своїх людей» серед мега-зірок» світового кінематографа. Про дружбу Віктора Андрійовича з Жераром Депардьє відомо давно й писалося достатньо. А ось недавно український Президент заприязнився з Катрін Деньов, чарівною виконавицею головної ролі в культовому фільмі 60-х «Шербурзькі парасольки». І сталося це на 39-му Київському міжнародному фестивалі «Молодість», почесним президентом котрого є добродій Ющенко, а мадемуазель Катрін була почесною гостею.

Відкриваючи фестиваль, Віктор Андрійович не лишень вручив Деньов «Скіфського Оленя», своєрідного київського «Оскара», а й удостоївся похвали з її вуст. «Як приємно, – сказала пані Деньов, – коли кіно в країні підтримується на рівні Президента». Справді. Хочеться тільки уточнити назву країни-щасливиці…

Хоча що там уточнювати: саме батьківщина мадемуазель Деньов на Київському кінофесті була репрезентована найпотужніше. Окрім самої мега-зірки, в Києві задіяні Тоні Гатліф, котрий очолює міжнародне журі «Молодості», а також автор фільму-відкриття фесту «Коко Шанель та Ігор Стравинський», режисер Ян Кунен. Додам, що в короткометражному конкурсі бере участь стрічка популярного французького актора Грегуара Колена. Вже не кажучи про ретроспективу фільмів видатного французького комедіографа Жака Таті.

Відсутність українського кіно

Проте, Франція Францією, але на нинішній «Молодості» широко представлені й інші країни: так, лише в конкурсній програмі заявлено понад 50 фільмів у трьох категоріях (студентські, дебютні короткометражні й ігрові), не враховуючи додаткових програм і спец-подій. А вже позаконкурсна частина фесту і взагалі насичена: понад 180 картин з різних країн, від сучасного аргентинського кіно до стрічок таких визнаних метрів, як Ларс фон Трієр чи Франсуа Озон.

Українське кіно, підтримуване на всіх гілках влади і Президентом особисто, в основній програмі «Молодості» не представлене. Але тут претензії, звісно, не до фестивалю. Зрештою, як зазначив в розмові зі мною молодий український режисер Мирослав Слабошпицький, претензії про відсутність вітчизняних стрічок виникають і в інших країнах, наприклад, щось схоже було на Венеційському кінофестивалі, де в основній програмі не виявилося жодного італійського фільму. То що вже говорити нам? Просто треба розвивати власний кінематограф, орієнтуючись на високі європейські та світові стандарти. А саме відчуття цих стандартів, смак європейського кіно-життя і дає відчути київська «Молодість», вважає Мирослав Слабошпицький.

Київська влада заборгувала

Допоки ще київська, наголосимо. Бо, як заявив арт-директор «Молодості» Андрій Халпахчі, київська влада, з якою «Молодість» має угоду про співпрацю, заборгувала фестивалю чималу суму грошей, причому ще за минулий рік. Відповідно, організатори змушені економити буквально на всьому. Як так піде й далі, то «Молодість» цілком може «переїхати» з Києва в інше місто, наприклад, до Львова чи Рівного, чи де інде, зазначив пан Халпахчі. Додавши, що керівництво фестивалю має намір позиватися в суді з владою Києва, котра не виконала умов спільної угоди. До речі, в цій угоді навіть був пункт про те, що мер Києва на фестивалі «обов'язково повинен сидіти біля президента країни». Так би мовити, хаос і космос поряд, як іронізували довколакіношні дотепники. Цей анекдотичний пункт торік було виконано, підкреслює пан Халпахчі. Однак грошей від влади Києва все рівно не надійшло.

Яка на все те може бути рада? А хто зна. Хоч звертатися до знаменитого Жан-Клода Ван Дама, аби провів якісь профілактичні бесіди з паном Черновецьким і парочкою його заступників. До речі, це не зовсім фантазійний варіант, якщо врахувати, що зубодробильний Жан-Клод теж є гостем 39-го Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість». І, як дейкують організатори дійства, уже вирушає до Києва…

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG