Доступність посилання

ТОП новини

Новий грип: міфи і правда


Ольга Перельман, Михайло Радуцький
Ольга Перельман, Михайло Радуцький

Дійові особи: Ольга Перельман, головний лікар медичної клініки «Борис», лікар вищої категорії, терапевт; Михайло Радуцький, президент медичної клініки «Борис».

Роман Скрипін: Сьогодні у нас буде дійових осіб, можливо, дві. У студії вже є Ольга Миколаївна Перельман, головний лікар медичної клініки «Борис», лікар вищої категорії, терапевт. Як ви здогадались, ми сьогодні про політику не будемо говорити жодного слова, а будемо говорити про те, що є актуальним на сьогоднішній день, а це епідемія грипу A(H1N1), щоб не говорити «свинячий» або «каліфорнійський». Думаю, питань буде багато.

Я не знаю, як Ви, пані Ольго, я вчора побачив у столиці паніку. Позавчора в аптеці не було нікого, можна було спокійно купити «Амізон» або «Арбідол», інші імуностимулювальні засоби прости грипу, марлеві пов’язки. Вчора в аптеці був натовп, у людей паніка, я бачив людей на вулицях у цих пов’язках. Ви, між іншим, чому без неї?

Ольга Перельман (переклад): Не встигла в студії вдягнути. На роботі й на вулиці я в пов’язці.

– Ясна річ, Ви ж лікар. І що смішно, що в магазині не можна купити природних речей – лимонів, часнику, сиропу шипшини. Ось ми маємо паніку на сьогоднішній день. Що робити в цій ситуації? Таке враження, що люди вирішили лікуватись від грипу, якого, можливо, ще й немає поруч.
…Треба, перш за все, заспокоїти людей

Ольга Перельман (переклад): Дійсно, треба, перш за все, заспокоїти людей. Так, є багато хворих, хворих на вірусну інфекцію. Скільки хворих саме на грип, ми зараз не можемо говорити, такої статистики немає. Але вірусна інфекція є щорічно, кожен сезон такі віруси і сплески бувають. Але, наскільки нам відомо, в Києві не такий великий сплеск, тобто він підходить тільки до порогу, коли оголошується вже епідемія, але поки не підійшов.

– Сьогодні міністр охорони здоров’я Князевич сказав, що епідемія рухається на схід, у центральні області й на схід.
Вакцинація безпосередньо в епідемію, коли вже оголошено епідемію, – в цей момент вакцинацію не проводять. І в тих районах, де оголошено епідемію, – там вакцинацію не проводять. У Києві поки що дозволено вакцинацію. І вакцинацію проводимо тим пацієнтам, які на момент огляду здорові й у яких немає вдома хворих членів родини, тобто у них немає прямого постійного контакту з хворим

Ольга Перельман (переклад): У центральні області, тому що люди мігрують, люди переїжджають, але, тим не менш, усе одно треба заспокоїтись, перш за все. Я тільки що з клініки. Люди купують усе – про всяк випадок: «А от дайте і те, і те, і те» – «Ви вже хворієте?» – «Ні, про всяк випадок».

Поки що не було повідомлення санепідемстанції й Міністерства охорони здоров’я, що можна припинити вакцинацію проти грипу. І медики, обережно й уважно оглядаючи пацієнта, збираючи аналізи, продовжують вакцинацію проти грипу.

І дійсно рекомендують якомога рідше відвідувати публічні заходи, уникати контакту з пацієнтами, які чхають, кашляють і погано почуваються. І якщо хтось захворів, бажано залишатись вдома. Це рекомендації, які у всі часи давали – не заражати навколишніх.

– Ви сьогодні будете не лише лікарем за фахом, але й лікарем національної або громадської свідомості, суспільної свідомості, тому що те, що ми бачимо, більше нагадує невігластво. Все, що пишуть, оці чутки, породжені панікою, – треба давати відповідь на них, а відповіді ми не чули, ані в телеефірі, ані в радіоефірі, не могли прочитати.

Тому я Вас питатиму про кілька речей, які чи є міфами, чи їх можна підтвердити. Скажімо, вакцинування. Під час епідемії треба робити вакцинацію, якщо вакцина, можливо, знижує ваш імунітет на певний період? Зараз зайшов Радуцький Михайло Борисович, президент медичної клініки. Долучайтесь до розмови, ось Ваш мікрофон.

Ольга Перельман (переклад): Вакцинація безпосередньо в епідемію, коли вже оголошено епідемію, в цей момент вакцинацію не проводять. І в тих районах, де оголошено епідемію, там вакцинацію не проводять. У Києві поки що дозволено вакцинацію. І вакцинацію проводимо тим пацієнтам, які на момент огляду здорові й у яких немає вдома хворих членів родини, тобто у них немає прямого постійного контакту з хворим.
[Вакцина знижує імунітет] на перший тиждень після вакцинації

– На який період вакцина знижує ваш імунітет?

Ольга Перельман (переклад): На перший тиждень після вакцинації.

– Тобто на тиждень, будь ласка, обмежте свої контакти.

Ольга Перельман (переклад): Звичайно.

– Це щоб люди знали, тому що всі кинулись за вакциною, нібито це якась панацея. Я Вас хочу запитати, пане Михайле, чи є вакцина проти свинячого грипу того, якого зараз бояться?

Михайло Радуцький: По-перше, я хотів би сказати, що боятись треба будь-якого грипу, і свинячого в тому числі, тим більше тому, що ситуація в країні не дуже гарна ще й тому, що на свинячий грип буде накладатись епідемія сезонна звичайного грипу. Єдине, що, якщо можна так сказати, радує, – що і той, і той грип є грипом типу А, єдине, що за штамами вони різні. І вакцина вже дійсно в світі існує проти свинячого грипу. Але, як показує вакцинація у Швеції, там було два летальні випадки після вакцинації, а в Україні ми очікуємо, що вона буде зареєстрована десь за два місяці.

– За два місяці? А ми вже маємо епідемію, яку оголосило Міністерство охорони здоров’я.
…В Україні нема лабораторії, яка може підтвердити стовідсотково наявність свинячого грипу… Прем’єр-міністр і Кабінет Міністрів надавали кошти на це, але запитання до пана міністра, де вони і чому в нас досі немає лабораторії

Михайло Радуцький: Так, ми маємо епідемію свинячого грипу. Але тут дуже важко казати, чи маємо ми її, тому що в Україні нема лабораторії, яка може підтвердити стовідсотково наявність свинячого грипу.

– За півроку до цього, коли спалахнула епідемія в іншій півкулі, тому що у нас сезони міняються місцями, осінь – весна, зараз у нас осінь, – попереджали, що у нас її немає. Можна було за півроку купити таку лабораторію для того, щоб визначати? Або обладнати таку лабораторію?

Михайло Радуцький: Я Вам більше скажу. Прем’єр-міністр і Кабінет Міністрів надавали кошти на це, але запитання до пана міністра, де вони і чому в нас досі немає лабораторії.

– Це, можливо, тому пан Князевич не хоче ходити в ефір і пояснювати, що ж відбувається.

Михайло Радуцький: Це до нього запитання.

– Ясна річ, я вже попередив пані Ольгу, що ви будете тут лікарями стосовно невігластва населення, тому що про щеплення з’ясувалось, що якщо Ви зробите щеплення, це корисно робити до епідемії, може бути від цього користь практична, але тиждень ви будете мати послаблений імунітет. Це теж треба враховувати. Якщо у вас є вільний тиждень посидіти вдома, будь ласка, робіть щеплення.

Іще одна річ стосовно імуностимулювальних препаратів, яких зараз немає в аптеках зовсім. Я вчора намагався зайти в аптеку запитати, чи є маска. Сказали: «Ні, немає нічого з того, що Ви перерахували». Тобто є жіночі прокладки, є шампуні, але того, що людям зараз нібито потрібно, немає.

Наскільки ці ліки можуть допомогти під час епідемії, імуностимулятори? Тому що є інша думка, що імуностимулятори, знову-таки, знижують імунітет на певний період, допоки організм не посилить свій імунітет.

…Імуностимулятори не можна приймати, не рекомендують імунологи, більше як 10 днів

Ольга Перельман (переклад): Трохи неправильна інформація. Вони не знижують імунітет, вони допомагають імунітетові брати участь у боротьбі з тією інфекцією, з якою зіштовхнувся організм. Єдине, що імуностимулятори не можна приймати, не рекомендують імунологи, більше як 10 днів. Оскільки якщо понад 10 днів приймається імуностимулятор, то відбувається ефект загнаного коня, коли ви продовжуєте підхльостувати імунну систему.

– Тобто тут треба обережно їх приймати?

Ольга Перельман (переклад): Звичайно, треба порадитись із лікарем, наскільки вони потрібні. Тому що деякі на фоні хвороби, коли імунітет уже працює, ще приймають імуностимулятори – тут знову ж таки, імунну систему не можна сильно підхльостувати. Потрібно, але суворо дозовано і все ж за порадою лікаря.

– А ехінацея, женьшень?
Ехінацея, женьшень також належать до природних, але імуностимуляторів. Їх також потрібно дозовано, а як деякі приймають місяць, два, три – це не добре

Ольга Перельман (переклад): Ехінацея, женьшень також належать до природних, але імуностимуляторів. Їх також потрібно дозовано, а як деякі приймають місяць, два, три – це недобре.

– Тобто з цим потрібно бути обережним. Ті, хто зараз купив усі ці ліки, почуйте, що зараз говорять лікарі. Не треба їх їсти по пачці на день. А треба проконсультуватися з лікарем, можливо, вистачить двох таблеток на тиждень.

Михайло Радуцький: Я хочу додати як лікар. Перше, не все так погано, що ми живемо в Україні, бо в нас є часник, є сало, а це є природна їжа.

– Який збіг обставин! Свинячий грип і сало.
Ви ж знаєте, що від того, що ви з’їсте м’ясо свині, ви не захворієте

Михайло Радуцький: Ви ж знаєте, що від того, що ви з’їсте м’ясо свині, ви не захворієте.

– Я знаю, треба, щоб усі знали, тому що свинину в західних областях не купують.

Михайло Радуцький: Але свіже сало, а не морожене, і часник – це ті імуномодулятори, які допомагають, які можна використовувати не тільки 10 днів, а завжди. І сьогодні вони дуже корисні.
…Свіже сало, а не морожене, і часник – це ті імуномодулятори, які допомагають, які можна використовувати не тільки 10 днів, а завжди. І сьогодні вони дуже корисні

– І не вживати при цьому горілку, правильно?

Ольга Перельман (переклад): Алкоголь завжди у великих дозах, якщо це більше 50 або 100 грамів, послаблює імунну систему.

Михайло Радуцький: Найголовніша проблема, яка була і залишається зараз на Західній Україні, – на жаль, це те, що люди зверталися до лікаря по допомогу не в перші години, коли їм стало зле, а через два-три дні після цього. Тому дуже важко допомогти в повному обсязі людині. Тому найперша порада: якщо ви почали почуватися погано, треба не в аптеку, не за салом, а до лікаря, а далі – що він пропише.

– Іще один міф, про який я хочу запитати. Тому що ми тут згадали на початку програми, доки Ви були в дорозі, що є паніка, страшна паніка. Те, що я чую, що над містами літають літаки, гелікоптери і розпилюють якусь рідину, яка має запобігти епідемії…

Чи можливо таке? Яка ж рідина нас зможе врятувати? От що можна розпилити над містом? Краплину «Доместоса», хлорку? Люди вигадують нісенітниці. Я вчора мав тривалу розмову зі знайомими і пояснював, що такого бути не може, тому що якщо є свинячий грип і його можна було б у такий спосіб побороти, то ради Бога, розпилюйте, але…
Алкоголь завжди у великих дозах, якщо це більше 50 або 100 грамів, послаблює імунну систему

Михайло Радуцький: Це смішно. Це анекдот, дійсно, це від паніки. Але я це чув навіть у мас-медіа. Я вже не пам’ятаю, на якому каналі, але це вчора в ефірі було. Це смішно, тому що такої рідини немає, в такому обсязі. Я взагалі не розумію, скільки треба тієї рідини, щоб її висипати над містом Київ.

– По-перше, немає рідини такої.

Михайло Радуцький: По-перше, немає рідини такої. Це як анекдот. Може, це природне для нас відчуття гумору, що ми ще шуткуємо в такі часи.

– Як Вам сказати? У людей елементарна паніка, те, що ми маємо, окрім епідемії, окрім того, що люди гинуть, люди хворіють, ми маємо ще й паніку.

Іще одне питання в мене є. Теж багато говорять, але тут не можна придумати, – що це якась хвора фантазія про те, що є летальні випадки. Один летальний випадок зафіксований власне зі штамом цього грипу, але багато людей померло, здається, 34 особи на поточний момент, із них одна від цього грипу, тобто 33 померли від атипової пневмонії, тобто від пневмонії, яка протікає в якийсь неприродний спосіб.

І кажуть, що після розтину бачили легені, повні крові. Що це може бути? Чи це є звичайна пневмонія, від якої, можливо, люди щороку помирають, у такій же кількості, чи, можливо, це щось незрозуміле?
Найголовніша проблема… – на жаль, це те, що люди зверталися до лікаря по допомогу не в перші години, коли їм стало зле, а через два-три дні після цього… Тому найперша порада: якщо ви почали почуватися погано, треба не в аптеку, не за салом, а до лікаря, а далі – що він пропише

Ольга Перельман (переклад): Те, що кровонаповнення легенів при розтині і, як це називається, опеченіння тканин виражене, – це говорить про те, що в пацієнта, найімовірніше, було одне з вірусних уражень, на яке нашарувалась, цілком можливо, бактеріальна інфекція. Пневмонії дійсно багато, і це одне з ускладнень вірусних захворювань, у тому числі й грипу.

– Не обов’язково свинячого, я розумію?

Ольга Перельман (переклад): Не обов’язково. І пневмонії завжди перебігали важко. І якщо людина не звертається вчасно, то тут надати допомогу дуже складно. Тому що ці пневмонії в перші години не можна прослухати аускультативно, а тільки їх видно на рентгені. Тому тут рання діагностика комплексна тільки лікарем.

– Я, незважаючи на свій вік, маю серед колишніх уже своїх знайомих тих, хто помер насправді і від пневмонії, від тієї хвороби, про яку Ви згадали. Це теж було під час загострення весною або восени, і від енцефаліту, і від запалення легенів. На жаль, можу сказати так. У нас є телефонний дзвінок.

Слухачка: Це Київ. Я провізор. Я вчора дивилася Савіка Шустера передачу, зрозуміла таким чином, що наш Президент вирішив придбати «Таміфлю» для запобігання майбутнього розповсюдження хвороби. Я хочу поставити питання. «Таміфлю» – хороший американський препарат, який працює для профілактики вірусних захворювань. Я як провізор знаю, що існує хеллівський препарат «Енгістол» хороший, який працює, який роками перевірений у нас в Україні. І чому ж про нього не йдеться зараз?

– Ви натякаєте про те, що це може бути ознакою преференції певному виробникові?

Михайло Радуцький: «Таміфлю» – це єдиний препарат, офіційно визнаний Всесвітньою організацією охорони здоров’я, який дійсно дуже корисно впливає в боротьбі з «каліфорнійським» вірусом. Може, існують іще препарати, але це значить, що в світі вони не пройшли належної перевірки. І тому тут стовідсотково на сьогоднішній день, крім препарату «Таміфлю», ніякий інший препарат не визнаний як препарат дієвий.

– Але ж говорять про те, що нібито існує фармацевтична мафія фактично, яка діє у змові зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я, яка рекомендує купувати саме ці ліки в цього виробника. Насправді кажуть іноді, що й придумана ця епідемія для того, щоб фармацевти заробили для себе більше грошей під час кризи. Я зараз відтворюю те, що я чув або читав.

Михайло Радуцький: Мафія існує в будь-якому місці, і не тільки в Україні, на жаль. А «Таміфлю», щоб його офіційно визнати препаратом дії, він повинен був пройти такі стандарти, як GMP, ISO. І пройти тільки заради змови між виробником і ВООЗ ці випробування дуже важко, повірте, це нереально. Якщо вже Америка офіційно вибрала цей препарат, і не тільки Америка, а й європейські країни, Росія, – якщо це змова, вона скільки повинна була коштувати?

– Якщо я не помиляюсь, то йшлося про компанію «Хелль», яка продає гомеопатичні препарати.

Михайло Радуцький: Це як часник, як сало.

– По-перше, вони триваліші, по-друге, не хімічні, під час епідемії можна…

Слухачка: Мене звати Тамара Іванівна, я з Харкова. В мене питання до шановних лікарів. По-перше, у вересні вся моя родина перехворіла на вірусну інфекцію дуже тяжко. Але ми одужали. Скажіть, будь-ласка, чи є у нас імунітет до грипу.
Ольга Перельман

Ольга Перельман (переклад): До грипу, я думаю, у Вас навряд чи є імунітет, тому що при захворюванні вірусною інфекцією виникає імунітет на той штам вірусу, яким ви перехворіли. Але перехресний імунітет до всіх інших штамів також якимось чином виробляється.

І будь-якому разі якщо Ви важко хворіли, то всі наступні інфекції, можливо, будуть протікати легше, якщо ви вчасно будете починати звертатися до лікаря й лікуватися. Але в той же час, якщо на фоні того, що ви важко перехворіли, ви не відновили здоров’я і підхопили нову інфекцію, то тут захворювання може протікати ще важче.

– Я хотів би запитати про те, про що зараз не згадують узагалі ніде. Якою є звичайна щорічна статистика по захворюваннях на гострі респіраторні захворювання, тобто на нежить, на застуду, просто на грип, і яка є статистика по летальних випадках, тобто по смертях? Чи перевищує цьогорічне, те, що зараз відбувається в Україні, те, що відбувається щороку, загострення весною і восени?

Ольга Перельман (переклад): На сьогоднішній день статистику ми не можемо порівнювати, тому що вона зазвичай подається за квартал, за півроку. Скоріше, трохи пізніше можна буде говорити про статистику. Але щорічно гине певна кількість людей, і зараз за тими смертями, які були, ще ж ніхто кінцевих результатів не давав.

– Ми ж говорили, що встановлено факт: одна смерть від «каліфорнійського» грипу. 33 людини померло від пневмонії. Щороку люди помирають в якій кількості від пневмонії? Чи взагалі помирають? Чи це є щось атипове й надзвичайне – те, що зараз відбувається?

Михайло Радуцький: Це офіційне питання. Нам дуже важко відповісти, тільки посилаючись на свою статистику, на статистику приватної лікарні. Але, якщо я не помиляюсь, то статистика померлих від пневмонії є кожного року, не тільки в цьому році. А в кількості, якщо це брати на державу, на Україну, то це краще запитання переадресувати до Міністерства охорони здоров’я, у них є статистика офіційна по всій країні. У нас же є статистика тільки по місту Києву і тільки по приватних пацієнтах. Це не завжди дуже відкрита інформація.

– Паніку можна зробити. Зараз пов’язують це з політикою, з президентською кампанією: от, це на користь політикам, які тепер можуть електорат загнати в паніку, зараз епідемія, напередодні виборів – і роби з ним все, що хочеш. Є і така версія.

Я обіцяв про політику не говорити, але якщо не давати інформацію, статистику щорічну, скільки у нас хворих помирало від гострих респіраторних захворювань, у тому числі від пневмонії, і, порівнявши, можна зробити висновок, що це відбувається щороку і зараз, може, і не епідемія зовсім.

…Перші кроки, які зараз роблять і Прем’єр-міністр, і Президент, – це стовідсотково вони роблять правильно, єдине, що не дуже виконуються постанови Прем’єр-міністра і укази Президента. Якщо сказали заборонити масові заходи, то їх треба заборонити, а сьогодні й кінотеатри працюють, і все працює

Михайло Радуцький: Я Вам скажу так, що за два тижні такої кількості померлих в Україні стовідсотково не було. За два тижні від пневмонії стільки не помирало. Тим більше, ми ще не знаємо, від чого. Пневмонія – це може бути наслідок. А що стосується політики, якщо вже завели тему, я вважаю, що сьогодні якраз дуже гарний час не для конкуренції між політиками, а разом зробити, щоб зупинити цю епідемію.

І перші кроки, які зараз роблять і Прем’єр-міністр, і Президент, – це стовідсотково вони роблять правильно, єдине, що не дуже виконуються постанови Прем’єр-міністра і укази Президента. Якщо сказали заборонити масові заходи, то їх треба заборонити, а сьогодні й кінотеатри працюють, і все працює.

Слухачка (переклад): Мене звати Світлана, телефоную з міста Чернігова. У мене таке особисте питання. У мене дуже велика родина. Я на даний момент вагітна, у чоловіка онкологія, і у нас іще шестеро дітей. Усі перенесли буквально на цьому тижні вірусну інфекцію. Кілька днів була температура, а тепер залишилось таке ускладнення, кашель, нежить.

І з цього стану я сім’ю вивести не можу практично. І приймати якісь імуностимулятори – ми побоюємось, тим більше, чоловікові цього не можна, я побоююсь. Як нам зміцнити своє здоров’я? І рентгенівські знімки мені робити не можна, як мені можна перевіритись? Лікарі не прослуховують нічого, а всі засоби, які ми використовуємо, різні мікстури, трави від кашлю – нічого не допомагає. Діти та я продовжуємо задихатись від кашлю.

Ольга Перельман (переклад): Справа в тому, що тут потрібен, звичайно, огляд лікаря. І перш за все – вирішити, чи залишати одні тільки мікстури від кашлю, чи перейти до антибіотиків. Це має вирішити лікар, оглянувши Вас, зробивши, якщо Вам не можна робити аналізи рентгенографії, то зробити аналізи крові, і все ж таки більш інтенсивно провести лікування. Тому що довготривалий кашель після вірусних трахеїтів дійсно трохи довше зберігається, але якщо він надсадний, то треба посилити лікування. Без огляду пацієнта, в ефірі не можу рекомендації давати.

– Підіть до кваліфікованого лікаря, якому ви довіряєте, який зможе провести кваліфіковано лікування. Тому що по телефону сказати: «Їжте мед» – воно нічого ж не дасть.

Михайло Радуцький: Тим більше, вагітна жінка.

– І реклама є, що «раніше був мед, а тепер є те, це панацея, більше ніколи не хворітимете».

Слухачка (переклад): Я Олександра з Києва. У мене до Вас питання чи прохання. У нас був випадок такий: захворів хлопчик 18 років грипом, ми звертались до швидкої допомоги, ми звертались до лікаря, лікар приходила, давала рекомендації, ми все виконували. Але температура була 40 і 41. Він встав, упав, втратив свідомість, ми підняти його не можемо, він дуже високий. Я телефоную до «швидкої», ми плачемо з дочкою. Що робити? От що робити, можна викликати «швидку»?

Ольга Перельман (переклад): Звичайно, це необхідно, терміново викликати «швидку». І така дитина потребує термінової госпіталізації.
Михайло Радуцький

Михайло Радуцький: Він однозначно повинен бути госпіталізований. І я так зрозумів, що вам хтось відмовляє у виклику, то є телефони гарячої лінії Кабінету Міністрів, мерії міста Києва.

– Можете їх по пам’яті відтворити?

Михайло Радуцький: Найпростіше – 1551 – це місто Київ, гаряча телефонна лінія міської адміністрації.

– Тому що, відверто кажучи, телефонуєш у «швидку», якийсь випадок, а там починають розпитувати: «А що? А як?», – потім кажуть: «У-у-у-у». І починають читати лекцію, що ви неправильно робили, замість того, щоб приїхати і допомогти.

Михайло Радуцький: Під час епідемії, я думаю, так уже не відповідають.

– Це стосувалось мене особисто, це навесні було, коли теж можна підхопити будь-яку хворобу респіраторну. І я із жахом слухав людей, які мені 5 хвилин читали лекцію, що я неправильно роблю: «Самолечение». Так я вам пропоную прийти і вилікувати – але то якось без ентузіазму.

Михайло Радуцький: При прийомі виклику існує алгоритм, як треба розмовляти з хворим, із людиною, яка зателефонувала. Чому задавали такі, може, Вам здається, що зайві запитання? Якби Ви сказали, що Ви помираєте…

– Висока температура була.
…Швидка допомога – це дійсно дефіцитна служба, яка має виїжджати тільки на реанімаційні дії. А на температуру повинна невідкладна допомога виїжджати

Михайло Радуцький: При високій температурі вона має право поставити питання для уточнення, тому що Ви знаєте, що є невідкладна служба, а є швидка допомога. І тому людина, яка працює в кол-центрі швидкої допомоги, мала розібратись. Я захищаю, тому що дійсно важка робота у колег, треба розібратись, Вам відправити з поліклініки невідкладну допомогу чи швидку допомогу.

Так із Вами, може, не 5 хвилин, але 3 хвилини чи півхвилини розмовляли б у будь-якій країні, тому що швидка допомога – це дійсно дефіцитна служба, яка має виїжджати тільки на реанімаційні дії. А на температуру повинна невідкладна допомога виїжджати.

Слухачка (переклад): Я з Дніпропетровська. А як вирішується це питання, коли зателефонуєш на «швидку», а вони відразу: «А скільки Вам років?» Якщо скажеш 40 – приїдуть, 50 – приїдуть. Якщо скажеш, що 70, будеш чекати до вечора.

– Я не знаю, чи, може, пан Михайло чи пані Ольга дати Вам відповідь, це, я бачу, така локальна проблема.

Михайло Радуцький: Це, на жаль, не локальна, це проблема взагалі з медициною. І не мають права відмовити в нашій країні нікому в наданні медичної допомоги. Тому якщо таке стається, треба звертатись одразу до перших осіб міста і оформляти скаргу. Тому що ніхто не має права в нашій країні відмовляти у медичній допомозі.

– 5 хвилин до кінця програми. Насправді часу мало для того, щоб пояснити, як нам зняти паніку в людей, щоб спокійно, розважливо бути готовими до того, що може статися епідемія, що робити. Давайте ваші поради, лікарі.

Михайло Радуцький: Я загальні скажу, а потім лікар уже часткові.

– Звичайно. Тому що людям потрібна практична інструкція, що робити. Тому що включиш новини – вже страшно виходити надвір. Але якщо людина поінформована, то вона більш озброєна насправді.
Стовідсотково виконувати карантинні заходи. Якщо сказали, що треба надягати пов’язку марлеву, то її дійсно треба надягати

Михайло Радуцький: Перше: треба розуміти, що Україна не є першою в світі, де є епідемія грипу. І, на жаль, не є останньою. Епідемії є у всіх країнах. І з епідемією можна боротися, і боротися дуже успішно. В Середньовіччя боролися з чумою, і теж боролися, чи з холерою, чи ще з якоюсь інфекцією.

Тому перше: будь-яку інфекцію людина може перемогти. Паніка – це погано. Що б я робив? Стовідсотково виконувати карантинні заходи. Якщо сказали, що треба надягати пов’язку марлеву, то її дійсно треба надягати.

– Так де її взяти?
Сказали, що не треба ходити зараз на масові заходи, то не треба ходити, тому що епідемія поширюється зараз якраз у масових установах – кінотеатр, магазин, концертний зал

Михайло Радуцький: Те, що сьогодні-завтра її немає в аптеці, можна замінити, дома взяти рушник або шарф. Але це все працює тільки півтори години, через півтори години треба замінити цю пов’язку, бо вона вже не захищає.

Друге: немає сьогодні в аптеці оксолінової мазі, вона буде завтра-післязавтра, бо це українське виробництво, вона з’явиться. Так само, як маски – це китайське виробництво, зараз Китай сюди завезе стільки, скільки захочемо, це зрозуміло. Треба взяти звичайну олію соняшникову й змазати оболонки носа цією олією. І воно теж буде захищати. Часник, цибуля, сало – це все ми вже казали. Замінити – менше м’яса, більше фруктів, це теж можливо.

Сказали, що не треба ходити зараз на масові заходи, то не треба ходити, тому що епідемія поширюється зараз якраз у масових установах – кінотеатр, магазин, концертний зал.

Третє: але свіже повітря необхідне, якщо діти залишаються вдома, то приміщення треба провітрювати не менше, ніж кожні 4 години.

Наступне: не треба скуповувати всі ліки, які є, бо треба виконувати призначення лікаря. Ви почули, що якщо більше ніж 10 днів якісь ліки приймати, то буде ще гірше. Тому коли стало погано – причому не через добу, а в перші дві години треба звертатись до лікаря. Я вам скажу: якщо б тоді на Західній Україні звернулись не на третій день, а через добу, то, можливо, не було б 33 померлих.
…Не мають люди, які вже захворіли, йти на люди й приносити шкоду людям довкола, мають піклуватися і про це

Ольга Перельман (переклад): Я ще хочу додати, що не можна забувати про вологе прибирання вдома. І дітям, і дорослим треба виходити на свіже повітря. Якщо з’явився вдома хворий, то треба або окрему кімнату, або, якщо немає можливості, то одягнути і на нього маску, щоб інші не захворіли. І так само не мають люди, які вже захворіли, йти на люди й приносити шкоду людям довкола, мають піклуватися і про це.

– Захворіли – сидіть удома. І мити руки треба, наскільки я чув.


Примітка: Нинішній новий грип, або пандемічний грип, відомий також за позначеннями A(H1N1) або A/H1N1, називають «каліфорнійським» помилково. «Каліфорнійський грип» – традиційна назва одного з різновидів звичайного грипу. Схожою назвою «грип Каліфорнія» цей новий грип вирішили офіційно називати в Росії; цю назву, запроваджену там, імовірно, якоюсь мірою з антиамериканських міркувань, перейняла й Україна. У світі, а тим більше у Всесвітній організації охорони здоров’я, такої назви для цього грипу не існує. Неофіційно також його називають «свинячим грипом» попри те, що це грип людини, а не свиней.

*****************************

Пам’ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам’ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
XS
SM
MD
LG