Доступність посилання

ТОП новини

Українські технології безпеки: як утримати лідерство


Система охорони «Дунай-ПРО», одна з найкращих у світі. Пульт управління
Система охорони «Дунай-ПРО», одна з найкращих у світі. Пульт управління

Київ – Україна належить до світових лідерів у галузі розробки й використання охоронних та безпекових технологій. Однак подальший розвиток галузі ставлять під загрозу недосконале законодавство, податковий тиск і державна монополія на частину технологій безпеки. Про це говорять організатори й учасники щорічної міжнародної виставки «Безпека-2009», яка проходить у Києві.

Розробники систем безпеки знають: перша комп’ютерна охоронна система була створена саме в Україні. У 1986 році київські інженери розробили схему, основою якої стали найпотужніші на той час комп’ютери, які до цього використовувалися лише для потреб промисловості. Подивитися на технічне диво приїздили фахівці з усього світу.

Незважаючи на економічні труднощі, Україні вдалося зберегти лідерство у цій галузі. Зокрема, сучасні комп’ютерні системи українського виробництва є набагато ефективнішими від американських та західноєвропейських аналогів, розповідає учасник виставки «Безпека-2009», президент групи охоронних компаній «Венбест» Георгій Тупчій.

Мобільна система «Дунай-ПРО»
«Розробки українських компаній перевершують продукцію світових лідерів безпекових технологій. Наприклад, системи на зразок «Дунай-ПРО» та «Дунай-27» працюють із будь-якими каналами зв’язку, від телефонного до інтернету. Інформацію про скоєння злочину патрульний автомобіль отримує упродовж секунди, і далі його бортовий комп’ютер вказує найкоротший маршрут до місця злочину, а диспетчер бачить усе, що відбувається з авто. В Україні діють 340 таких систем, вони охороняють найважливіші об’єкти, і за цей час не відмовили ні разу. Ми запровадили навіть спеціальну премію для хакера, який зламає тестову систему «Дунай-ПРО», але досі це нікому не вдалося», – каже Георгій Тупчій.

Перепони в розвитку: відсутність законів, високі податки, монополія МВС

Але попри високу якість безпекових систем та охоронних послуг, їхній ринок в Україні досі перебуває в зародковому стані. І на те є безліч причин, говорить президент Української федерації працівників недержавних служб безпеки Сергій Шабовта.

«Ситуація на ринку непроста. Ми на виставці поставили манекен ідеального охоронця, обладнаного найкращими технічними засобами. Але жодна приватна охоронна фірма не має права це використовувати: ринок безпеки перерозподілено на користь підрозділів МВС. До того ж в Україні досі немає законів, які регулюють цю галузь. А попереду Євро-2012, і наше безпекове законодавство перевірятимуть на відповідність європейським стандартам», – каже Сергій Шабовта.

Сьогодні в Україні нараховується близько 4 тисяч підприємств, які працюють у сфері організації безпеки, вони мають загалом понад 800 тисяч працівників. За словами Сергія Шабовти, незважаючи на кризу, галузь не зазнала ні скорочень, ані відтоку клієнтів.

Проте, за його інформацією, більшість працівників у цій сфері оформлена з порушеннями трудового законодавства і обмежена у використанні найсучасніших технічних засобів.

Держава на ринку безпеки не монополіст, а природний лідер – МВС

Винятком є підрозділи державної служби охорони МВС, які, на думку представників приватного сектору ринку безпекових послуг, перебувають фактично у монопольному становищі.

Не погоджується із цим інший розробник технологій та засобів безпеки, начальник Державного науково-дослідного інституту при МВС Тарас Проценко.

«Досягнення української безпекової галузі, зокрема й наші розробки, визнані в усьому світі. На українському ж ринку 50 відсотків від всього обсягу безпекових послуг припадає на підрозділи МВС. Жодної штучної монополії тут немає: ринок сам орієнтується на більш якісні послуги», – запевняє Тарас Проценко.

Тим часом найактивніші гравці українського ринку безпеки об’єднують зусилля для відстоювання власних інтересів. І виставка «Безпека-2009» є першим етапом цього об’єднання.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG