Доступність посилання

ТОП новини

Київський книжковий ярмарок: книга, яка сама йде до читача


Київ – Українська столиця готується до однієї з наймасштабніших літературних подій року – 12-го Київського міжнародного книжкового ярмарку, який заплановано з 5 по 8 листопада. На ньому свої новинки мають представити понад 150 українських та кілька зарубіжних видавництв. За задумом, окрім виставки-продажу книг, на ярмарку мали відбутися театралізовані дійства, кінопокази, музичні та інші заходи, проте через оголошення епідемії грипу культурну програму суттєво скоротили.

Враховуючи вплив фінансової кризи, цьогорічний книжковий ярмарок пройде в особливому форматі, говорить його співорганізатор, директор виставкової компанії «Медвін» Едвін Задорожний.

«Ми запрошуємо на ярмарок українські видавництва, причому передусім малотиражні видання, які важко знайти деінде. Йдемо на поступки письменникам: якщо хтось не може заплатити, але хоче взяти участь у ярмарку – ми таку можливість надаємо», – зазначає пан Задорожний.

Книга – це світ, який містить усе

На ярмарку можна буде побачити понад тисячу книжкових новинок від більш, ніж 150 видавництв. Свої останні твори представлятимуть Людмила Таран, Андрій Кокотюха, Світлана Поваляєва, Ірена Карпа, Марія Матіос та інші автори. Загалом, за первинним задумом, книга на ярмарку мала постати як окремий світ, який має власне кіно, музику, театр, спорт, кулінарію.

Тобто, автори музичної літератури на ярмарку мали грати та співати, кулінарної – готувати та пригощати своїми стравами. Але через епідемію грипу більшість цих перфоменсів на ярмарку не відбудеться, і сам ярмарок триватиме лише до 8 листопада.

Книжковий ринок: стагнація і… відродження

Співорганізатор ярмарку, видавець Дмитро Капранов зазначає, що внаслідок кризи обсяги книговидання в Україні скоротилися від двох до десяти разів, хоча офіційна урядова статистика це й приховує. Проте Дмитро Капранов бачить і позитивні тенденції.

«Чим менше місця українській книжці залишається на прилавках, тим більш охоче вона йде на виставки та ярмарки, оскільки це стає чи не єдиним шляхом до читача», – каже видавець.

За словами Дмитра Капранова, покращення помітне і щодо зарубіжних видавництв. Якщо раніше вони просто завозили в Україну тонни книг, передовсім із Росії, то зараз видавці вкладають капітал у створення нових українських видавництв. Не справдилися прогнози, що під час кризи книги повністю витіснить інтернет. Вийшло навпаки: всесвітня мережа стала одним із основних місць продажу та реклами української книги. Загалом видавці кажуть, що український ринок має величезний потенціал: щороку видається 17 тисяч найменувань книг, тоді як українці можуть прочитати і 100 тисяч.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG