Доступність посилання

ТОП новини

Президентом України стане «показовий борець» із грипом (європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують висвітлювати основні перипетії грипозно-політичного життя в Україні і зауважують, що популістські політичні ігри довкола грипу тривають. Газети наводять слова експертів про те, що, як виглядає, в Україні кандидати на президентство вважають, що найбільші шанси на перемогу матиме той, хто справить найкраще враження перед громадянами у «показовій боротьбі з епідемією». У європейській пресі також наголошується, що вже перші висновки експертів ВООЗ в Україні не збігаються із популістськими оцінками грипу з боку провідних політиків.

Польська «Ґазета Виборча» відзначає, що «українські політики шукають собі користь із епідемії грипу». Це видання зауважує: «Прем’єр Юлія Тимошенко зустрічає у блиску фотокамер транспорт із ліками на летовищі... Тим часом Президент Віктор Ющенко критикує з телеекрану уряд, який нібито невчасно реагує на потреби громадян під час епідемії». Так виглядає політична війна довкола грипу в Україні, пише «Ґазета Виборча». Найвідоміші політики хочуть бути на чолі боротьбі з епідемією і не можуть стримати свої емоції, виступаючи і в ролі кандидатів, і в ролі «борців із грипом». Польський часопис наводить думки експертів про те, що «фаворитом наступних виборів, незалежно від попередніх досягнень, стане той, хто найуспішніше проявить себе у боротьбі з грипом, чи хоча б справить враження показового борця». «Ґазета Виборча» також інформує про незрозумілу суєту в Києві довкола фінансування урядом боротьби з грипом і численні запитання преси з приводу того, куди підуть направлені владою на антиепідеміологічні заходи понад 500 мільйонів доларів. Посилаючись на експертів, польська газета інформує, що до сьогодні вже відомо про чимало випадків присвоєння державних грошей, призначених саме для придбання лікарських засобів, службовцями медичних установ України. «Ґазета Виборча» наголошує, що в умовах епідемії «паніку підсилюють політики... зокрема, на кшталт мера Києва Черновецького, котрий погрожує закрити столицю для приїжджих із західноукраїнських теренів».

Вже перші оцінки експертів Всесвітнього організації охорони здоров’я в Україні не зовсім збігаються з популістськими оцінками масштабів і характеру епідемії грипу в Україні. Так британська «Індепендент» наводить висловлювання представників ВООЗ у Києві, котрі вважають, що «оскільки пандемічний вірус швидко став домінуючим підсилювачем грипу в усьому світі, можна припускати, що більшість випадків грипу в Україні викликано саме вірусом A/H1N1». Представники ВООЗ, як наголошує «Індепендент», закликали уряд України до «прозорості й відкритості» в інформуванні про перебіг тестування зразків, взятих від хворих на грип, бо це має значення для перспективи у боротьбі з епідемією не лише в Україні, але й у світі. Представники ВООЗ в Україні також наголосили, що вони мусять вивчити ситуацію в регіонах детальніше для більш ґрунтовних висновків.

Польська «Жечпосполіта» цитує керівника місії ВООЗ в Україні Юкку Пуккіла, який сказав цьому виданню: «Наші перші припущення зводяться до того, що маємо справу з пандемічним вірусом A/H1N1. Але мусимо ще попрацювати, щоб остаточно це підтвердити». Газета також наводить заспокійливі оцінки українського прем’єра Юлії Тимошенко з приводу, мовляв, стабілізації ситуації з грипом, і наголошує, що «оптимізму прем’єра не підтримують лікарі, котрі вважають, що ситуація є важкою, бо в регіонах бракує антибіотиків, засобів інтенсивної терапії». «Жечпосполіта» наводить оцінки фахівців, котрі не виключають, що «друга хвиля грипу в січні-лютому може бути ще сильнішою, що може призвести до відкладення президентських виборів, призначених на 17 січня». Це видання також зауважує, що низка губернаторів уже сьогодні вимагають від Президента запровадження надзвичайного стану, щоб загальмувати поширення грипу.

Австрійська «Дер Штандард» наголошує, що «достеменно поки що невідомо, скільки осіб, із понад 70 померлих від грипу в Україні, були вражені саме свинячим грипом». Газета порівнює також ситуацію в Україні з поширенням небезпечного грипу в Європі. «Дер Штандард» інформує, що, наприклад, у Великій Британії вже померло від «свинячого грипу» понад 140 осіб, в Іспанії зареєстровано вже понад 180 захворювань на грип A/H1N1, в Італії – 380. У Великій Британії в палатах інтенсивної терапії перебуває біля ста хворих на небезпечний вірус. Лікарі цієї країни занепокоєні тим, що про новий вірус знають поки що мало, і ця «таємничість» вірусу A/H1N1 лякає медиків, бо ускладнює боротьбу з ним. «Дер Штандард» наводить приклад ускладнення після вакцинації проти A/H1N1 в Дюссельдорфі (Німеччина), коли із 30-річним чоловіком стався після щеплення анафілактичний шок, «це крайня алергічна реакція, яка може наставати після вакцинації і призвести до смертельного наслідку», наголошує «Дер Штандард».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG