Доступність посилання

ТОП новини

Шериф в угорській глибинці


Угорщина – Східноугорське містечко Полґар першим в Угорщині ризикнуло запровадити виборну посаду шерифа. Це буде цивільна особа, яка, окремо від поліції, займатиметься розглядом деяких адміністративних та кримінальних правопорушень у цьому поселенні.

Область Гайду-Бігар, куди входить місто Полґар, зараз жартома стали називати «диким сходом» країни. А все через те, що полґарці матимуть свого шерифа. Щоправда, не всі мешканці цього містечка радо підтримали ідею рідної мерії, адже кримінальна ситуація в їхньому місті цілком задовільна, тобто не гірша, і не ліпша, ніж в інших, якщо дивитися поліцейську статистику.

Втім, мер Полґара Йожеф Тоот переконує своїх земляків, що шериф тільки допоможе їм зміцнити правопорядок на вулицях. Він вважає, що поліція не завжди має можливість займатися дрібнішими справами. Але громада хотіла б і за допомогою шерифа вести профілактику дрібних злочинів.

Оптимістів більше, ніж скептиків

Скептично дивляться на діяльність шерифа деякі місцеві цигани, на яких нерідко скаржаться полґарці, звинувачуючи їх у дрібних крадіжках чи навіть у провокуванні вуличних бійок. Один ром середнього віку дивується, навіщо, мовляв, у Полґарі шериф, коли є поліція. Інша мешканка циганської народності теж налаштована скептично, кажучи, що, коли поліція не встигає навести порядок, то, мовляв, навряд чи це зробить шериф.

Однак старший народний дружинник Ласло Ковач із Полґара має іншу думку. Він зазначає: «Шериф краще координуватиме роботу народної дружини, поліцейських, територіальних охоронних підприємств, включаючи екологів та службу боротьби з лісним браконьєрством».

Переважна більшість мешканців містечка не проти заснування такої посади на виборній основі. Вже зараз жителі радяться між собою щодо можливих кандидатур. Громада запропонує їх на розгляд селищної ради депутатів, а вже цей орган визначить, хто буде гідним цієї посади.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG