Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму збирається виділити гроші на боротьбу з грипом


Сімферополь – Протигрипозна кампанія сягнула і Криму, де нині рівень захворюваності гострими респіраторно-вірусними інфекціями нижчий, аніж торік, а епідемії жодного виду грипу немає. Верховна Рада автономної республіки сьогодні збирається на позачергову сесію, щоб теж уключитися у боротьбу з грипом.

Відомо, що днями Верховна Рада України виділила на протидію епідемії грипу 1 мільярд гривень. Перший віце-спікер кримського парламенту Григорій Йоффе повідомив Радіо Свобода, що в бюджет автономії надасть на це 1 мільйон гривень, які підуть на придбання противірусних препаратів і засобів захисту.

За словами високо посадовця, в Криму збільшилися надходження до бюджету і це співпало з поширенням в Україні вірусів грипу: «Водночас існують серйозні труднощі з фінансуванням галузі охорони здоров‘я. А це в період поширення грипу це особливо важливо. Тому на позачерговій сесії будуть профінансовані статті медичної галузі Криму. Ми ці кошти виділяємо Міністерству охорони здоров’я автономії, яке вже розподілить ці гроші за необхідністю», – зазначив Григорій Йоффе.

А керівник постійної комісії ВР автономії з питань охорони здоров’я Тетяна Звєрєва повідомила, що у проекті постанови кримського парламенту про заходи із протидії поширенню грипу в автономії буде передбачений контроль над цінами на медикаменти. Днями у Сімферополі були зафіксовані випадки спекулятивного перепродажу антигрипозного препарату «Таміфлю» – по ціні у 4 тисячі гривень за упаковку, а марлевих пов’язок – по 25 гривень за штуку.

Крим – високоміграційний регіон

Як повідомив міністр охорони здоров’я автономії Сергій Донич, через міграційні процеси існує висока загроза занесення до Криму вірусу грипу А/H1N1. У Криму працюють санаторно-курортні установи, куди приїжджають відпочивати й жителі 9-ти регіонів України, де проводяться карантинні заходи. «В середньому, близько 300 осіб прибувають щодня», – сказав міністр. Зараз вирішується питання подовження перебування в санаторіях і пансіонатах відпочивальників із вражених грипом областей.

На в’їздах до Криму встановлені спеціальні протиепідемічні пости. Крім того, співробітники Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України несуть службу в пунктах пропуску з марлевими профілактичними пов’язками на обличчі. Це пов’язано з тим, що свинячий грип лютує у деяких регіонах сусідньої Росії. «На ділянці відповідальності Азово-Чорноморського регіонального управління вживаються заходи з профілактики ГРВІ у зв`язку із загостренням епідеміологічної ситуації в країні», – сказано в повідомленні прес-службі управління. Крім того, з середини жовтня прикордонники в пункті пропуску «Крим» несуть службу в посиленому режимі у зв’язку зі спалахом африканської чуми в Краснодарському краї Росії.

В Міністерстві охорони здоров’я АРК повідомили, що в автономії з 2008 року є свій запас препарату «Таміфлю». Крім того, 2 листопада з МОЗ України надійшло понад 6 тисяч упаковок ліків. «Паніки немає, в Криму «Таміфлю» достатньо», – сказав міністр Сергій Доніч. Натомість жодного випадку захворювання пандемічним грипом на півострові поки не зафіксовано, а загальний рівень захворювання ГРВІ нижчий, аніж у цей же період торік.

(Сімферополь – Київ – Прага)

*****************************

Пам’ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам’ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG