Доступність посилання

ТОП новини

ЄС застерігає Україну через газ


Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу в телефонній розмові з Президентом України Віктором Ющенком наголосив йому на важливості того, щоб не було блокувань оплати Україною постачань газу з Росії, повідомив речник Єврокомісії агентству «Ройтерз».

«Громадяни Європи не мають зазнати нових зривів у постачанні газу з Росії через Україну», – мовиться в повідомленні апарату президента Єврокомісії про цю розмову.

Баррозу закликав Україну зробити все можливе, щоб відвернути повторення газової кризи останньої зими.

Він також висловив Ющенкові стурбованість, що програма Міжнародного валютного фонду на фінансову підтримку України не виконується, і зазначив, що це може негативно вплинути на економічну стабільність України.

Баррозу закликав українського керівника співпрацювати з урядом України, щоб якнайшвидше владнати проблеми з невиконанням домовленості з МВФ, сказав його речник.

У повідомленні про цю ж розмову Секретаріату Президента України про ці слова Баррозу Ющенкові нічого не сказано.

Країни ЄС отримують близько чверті всього споживаного ними газу з Росії; близько 80 відсотків із цього, тобто одна п’ята всього споживаного в ЄС газу, надходять через територію України. Минулої зими Москва через суперечку з Києвом навколо плати за газ на три тижні перекрила його подачу до країн Європи через Україну.

Минулого тижня голова уряду Росії Володимир Путін заявив, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко в телефонній розмові повідомила йому, що Президент Віктор Ющенко, мовляв, перешкоджає проведенню розрахунків за імпортований Україною газ.

По тому Володимир Путін «поінформував» прем’єр-міністра Швеції, яка головує нині в Європейському Союзі, Фредріка Райнфельдта про «можливі проблеми» України з оплатою поставок російського газу, через що, мовляв, «можуть виникнути проблеми» і з транзитом російського газу, призначеного європейським споживачам, через територію України.

За словами експертів, ідеться про відмову Національного банку України йти на емісію задля фінансування оплати за газ.

Україна також не виконує деякі визначальні пункти програми Міжнародного валютного фонду щодо надання Києву позики на загальну суму в майже 16 з половиною мільярдів доларів.

У середу в МВФ попередили, що це невиконання може поставити під загрозу економічні здобутки, досягнені за цією програмою.
XS
SM
MD
LG